licencja zawodowa a działalność gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku lenny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lenny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
zamierzam otworzyć agencję nieruchomości, jednak nie posiadam jeszcze licencji pośrednika.
Aktualnie jestem na ostatnim etapie przechodzenia przez cały proces uzyskania tej licencji, jednak realny termin jej otrzymania jest zdecydowanie późniejszy, niż zakładany start mojej firmy.
Tzn. przez pierwsze3-4 miesiące prowadząć agencję nieruchomości nie będę posiadał licencji (sprawa ma się podobnie w przypadku mojego wspólnika).

Uściślę może, że chodzi o spółkę z o.o.

Pytanie: czy można prowadzić działalność która do wykonania czynności do której została zawiązana (np. wynajmu mieszkania) nie posiada jeszcze pozwoleń, w tym przypadku licencji? Teoretycznie dopiero w momencie podpisywania umowy z właścicielem mieszkania potrzebny jest numer licencji.

Czy ewentualnie zatrudnienie na umowę zlecenie osoby, która taką licencję posiada rozwiązałoby problem?

Mam nadzieję, że dość jasno opisałem moją sytuajcę.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Zgodnie z ustawą z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 1997 r. Nr 115, poz. 741, art. 179 ust. 2) "pośrednikiem w obrocie nieruchomościami jest osoba fizyczna posiadająca licencję zawodową nadaną w trybie przepisów ustawy o gospodarce nieruchomościami". natomiast art 198 stanowi:
Art.*198.*1.*Kto prowadzi:
1) bez uprawnień zawodowych działalność zawodową w zakresie rzeczoznawstwa majątkowego, polegającą na określaniu wartości nieruchomości, a także maszyn i urządzeń trwale związanych z nieruchomością;
2) bez licencji zawodowej działalność zawodową w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami, polegającą na wykonywaniu czynności zmierzających do zawarcia przez inne osoby umów, określonych w art. 180 ust. 1;
3) bez licencji zawodowej działalność zawodową w zakresie zarządzania nieruchomościami, polegającą na wykonywaniu czynności zmierzających do utrzymywania nieruchomości w stanie niepogorszonym, zgodnie z jej przeznaczeniem, oraz do uzasadnionego inwestowania w nieruchomość, a także innych czynności określonych w art. 185 ust. 1
- podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
2.*Tej samej karze podlega przedsiębiorca, który powierza wykonywanie czynności, o których mowa w ust. 1, osobie nieposiadającej odpowiednio uprawnień lub licencji zawodowych wymienionych w ust. 1.
3.*Orzekanie w sprawach o czyny, o których mowa w ust. 1 i 2, następuje w trybie przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

innymi słowy nie ma żadnej możliwości wykonywania czynności objetych licencją bez jej uprzedniego uzyskania. fakt, iz dopiero przy podpisywaniu umowy z klientem musi Pan podać nr licencji nie zmienia postaci rzeczy. wynika to z treści art 180:

Art.*180.*1.*Pośrednictwo w obrocie nieruchomościami polega na zawodowym wykonywaniu przez pośrednika w obrocie nieruchomościami czynności zmierzających do zawarcia przez inne osoby umów:
1) nabycia lub zbycia praw do nieruchomości;
2) nabycia lub zbycia własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego, spółdzielczego prawa do lokalu użytkowego lub prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej;
3) najmu lub dzierżawy nieruchomości albo ich części;
4) innych niż określone w pkt 1-3, mających za przedmiot prawa do nieruchomości lub ich części.

zatrudnienie pracownika z licencją jest rozwiązaniem ponieważ spółka jako przedsiębiorca powierzyła by wykonywanie tych czynności swemu pracownikowi. Natomiast umowa zlecenia spowoduje, iż umowy pośrednictwa i tak musiałyby być zawierane przez taką osobę a nie przez Spółkę. spółka będzie jedynie zleceała czynności z zakresu objetego de facto licencją osobie uprawnionej.

pozdrawiam

Powrót