licencja ze stoart

• Autor wątku Autor wątku marioo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marioo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
mam takie pytanie mam umowe podpisana z ZAIKS (prowadze Hotel) i przysżło mi pismo ze STOART, że umowa z ZAIKS nie zwlania mnie z podpisania umowy licencyjenj ze STOART. O co chodzi ? słysząłem ze tych stowarzyszęń jest kilkanaście czy z kazdym musze taką umowe licencyjna podpisac ?. Czy moge sie jakos wybronic

Hej może miał ktoś podobną sprawę i mógłby się ze mną podzielić swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam. I nie ukrywama, że bardzo liczę na Wasza pomoc ?

Ale na co ta umowa była podpisana? Czego dotyczyła? Zaiksu i za co chce pieniądze STOART.

[cytat="marioo"]Witam
mam takie pytanie mam umowe podpisana z ZAIKS (prowadze Hotel) i przysżło mi pismo ze STOART, że umowa z ZAIKS nie zwlania mnie z podpisania umowy licencyjenj ze STOART. O co chodzi ? słysząłem ze tych stowarzyszęń jest kilkanaście czy z kazdym musze taką umowe licencyjna podpisac ?. Czy moge sie jakos wybronic[/cytat]
krótka piłka: Zaiks (związek autorów i kompozytorów scenicznych) to tylko prawa Autorskie.
Stoart i SAWP zajmuja się natomiast prawami pokrewnymi (konkretnie przwami wykonawców) Więc trzeba płacić tym i tym. Zaiksowi: dla autora muzyki i tekstu piosenki, a Stoartowi i SAWP za każdego muzyka i wokaliste który brał udział w nagraniu utworu

W Pańskim przypadku obowiązują Pana licencje z czterema organizacjami: ZAIKS'em (chroni prawa autorów i kompozytorów), ZPAV'em (chroni prawa producentów AV), STOART'em i SAWP'em (obie organizacje chronią prawa artystów wykonawców).

Obowiązek zawarcia umowy z powyższymi OZZ regulowany jest przepisami o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Ww. organizacje działają na podstawie zezwolenia udzielonego przez Ministra Kultury.

Powrót