Licencje Creative Commons a prawo cytatu

• Autor wątku Autor wątku Kat87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kat87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Chciałabym stworzyć filmik w serwisie YouTube, w którym wykorzystuję zdjęcia i/lub fragmenty filmów innych twórców.

Dużo czytałam na temat różnego rodzaju licencji Creative Commons oraz praw autorskich. Zastanawiam się jednak czy jeśli autor zdjęcia i/lub filmu obejmie go np. licencją Creative Commons wyłącznie do użytku niekomercyjnego, to nie mogę posłużyć się fragmentem jego utworu nawet na zasadzie dozwolonego użytku (prawa cytatu?).

Nie wiem też, co w praktyce oznacza utwór zależny (jedna z licencji CC pozwala na wykorzystanie dzieła, ale bez utworów zależnych). Czy recenzja i zamieszczenie krótkiego fragmentu takiego utworu lub utworu w całości (np. zdjęcia) jest rozumiana jako utwór zależny?

Czy zamieszczenie we własnym filmie nagrania ekranu komputera podczas przeglądania czyjejś strony www lub zdjęć tzw. „print screenów’ jest dozwolone?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Prawo cytatu jest niezależne od zasad na jakich utwór został rozpowszechniony.
Kat87 napisał:
... Czy recenzja i zamieszczenie krótkiego fragmentu takiego utworu lub utworu w całości (np. zdjęcia) jest rozumiana jako utwór zależny? ...
Nie.
Kat87 napisał:
... Czy zamieszczenie we własnym filmie nagrania ekranu komputera podczas przeglądania czyjejś strony www lub zdjęć tzw. „print screenów’ jest dozwolone? ...
Jest dozwolone choć też uzależnione od kontekstu.

PS.
Opracowanie to "w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja,".

Powrót