Liceum Ogólnokształcące - Rezygnacja z rozszerzenia.

• Autor wątku Autor wątku Rondelini
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rondelini

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Nazywam się Jakub i jestem osiemnastoletnim uczniem pewnego LO. W owej szkole odbywa się istna corrida, ponieważ jest uważana za "wybitną" i nauczyciele w swojej pyszności traktują uczniów nieco jak pinkfloydowskie "owieczki".
Otóż w drugiej klasie zostałem zmuszony do wybrania trzeciego przedmiotu rozszerzonego. Uczęszczam do klasy o profilu matematyczno fizycznym, jako trzeci przedmiot wybrałem informatykę. W tym roku postanowiłem, że nie zdaję informatyki na maturze. Chciałbym się z niej wypisać - zajmuje dużo czasu i nauczyciel (notabene dyrektor) jest wymagający. Wolałbym czas i nerwy przeznaczyć na naukę do matury. Poprosiłem dyrektora o możliwość rezygnacji - odmówił, powołując się na statut, gdzie podobno zapisane jest, że w naszej WYBITNEJ szkole każdy uczeń musi mieć co najmniej trzy przedmioty rozszerzone. W statucie natomiast jest taki wpis: "W każdej klasie Dyrektor Szkoły wyznacza 2 - 4 przedmioty, których nauczanie odbywa się według programu rozszerzonego."
Kto ma rację? Czy jest szansa, żeby dumnego pana dyrektora w jakiś sposób obejść? Z góry dziękuję za pomoc.

Powrót