Liceum

• Autor wątku Autor wątku aleksander.d21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aleksander.d21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie. Przychodze do was z pytaniem a mianowicie chodzi o szkole i nauczycieli. Jest koniec roku wiec nauczyciele wystawiaja oceny. Musze przyznać, że nie jestem wzorowym uczniem i mam swoje za uszami ale chodzi o to, ze przez pewne sytuacje, które nie dotyczą szkoły nauczyciele zaniżają oceny końcowe tłumacząc sie tym, że nauczyciel nie musi wystawiac ocen zgodnie z ocanami, które uczeń otrzymał w danym semestrze. Tak samo sa chamscy, potrafia obrazic ucznia na lekcji czy sie z niego nasmiewać. Naduzywaja swoich praw. Chciałbym się dowiedzieć co moge zrobić w takiej sytuacji? Czy jest jakieś rozwiązanie prawne?

aleksander.d21 napisał:
Tak samo sa chamscy, potrafia obrazic ucznia na lekcji czy sie z niego nasmiewać.
Nagrać, i wysłać dyrekcji oraz automatycznie drugim listem do prokuratury (oczywiście mowa o obrażaniu). Taka sprawa powinna ruszyć z oskarżenia publicznego (art. 216 KK) skazanie w takiej sprawie spowoduje automatyczne rozwiązanie stosunku pracy z takim nauczycielem.

Mógłbyś jeszcze powiedzieć w jaki sposób obrażają uczniów, bo coś mi się jednak widzi, że to co wyżej napisałem nie będzie mieć zastosowania w 99% przypadków, gdyż obrażanie zazwyczaj nie jest obrażaniem, a wszystkie konflikty prowokowane są przez klasę (szczególnie jak nauczyciel nie potrafi sobie poradzić i uczniowie "wchodzą mu na głowę").

Ostatnia edycja:
Powrót