Licytacja komornicza a umowa najmu

• Autor wątku Autor wątku kks90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kks90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,

Rozważam kupno mieszkania na licytacji komorniczej. Z informacji podanej przez komornika wynika, że nie uzyskał on dostępu do mieszkania, jednak z informacji które uzyskał, najprawdopodobniej nie mieszka w nim sam dłużnik, a najemcy. Jest to tylko przypuszczenie, tj. umowa najmu nie została ujawniona w KW ani dołączona do akt sprawy.

Pytania jakie mam:

1. Czy w tym wypadku po ewentualnym wygraniu przeze mnie takiej licytacji i przysądzeniu własności, wchodzę w obowiązki wynajmującego, czy też dzieje się to tylko pod warunkiem ujawnienia takiej umowy w KW lub dołączenia jej do akt sprawy?

2. Czy w momencie, gdy taka umowa okazałaby się być np. dołączona do akt sprawy, jeśli okazałaby się ona np. umową sporządzoną na wiele lat, opłaconą z góry i obciążoną karami umownymi w momencie jej zerwania, w jakim trybie mogę ją wypowiedzieć i czy obowiązują mnie jakieś obciążenia z tego tytułu?

3. Jak wygląda kwestia wejścia do mieszkania po przysądzeniu własności, jeśli owa umowa najmu pozostaje wyłącznie domysłem, tj. nie zostanie dołączona do akt sprawy ani zapisana w KW?

Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof

1. 1002 kpc
Z chwilą uprawomocnienia się postanowienia o przysądzeniu własności nabywca wstępuje w prawa i obowiązki dłużnika wynikające ze stosunku najmu i dzierżawy stosownie do przepisów prawa normujących te stosunki w wypadku zbycia rzeczy wynajętej lub wydzierżawionej. W przypadku gdy umowa najmu lub dzierżawy nieruchomości zawarta była na czas oznaczony dłuższy niż dwa lata, nabywca może wypowiedzieć tę umowę, w ciągu miesiąca od uprawomocnienia się postanowienia o przysądzeniu własności, z zachowaniem rocznego terminu wypowiedzenia, o ile umowa nie przewiduje terminu krótszego, chociażby umowa została zawarta z zachowaniem formy pisemnej i z datą pewną, a rzecz została najemcy lub dzierżawcy wydana.

2. Patrz wyżej

3. Wprowadzanie w posiadanie nieruchomości przez komornika, na podstawie prawomocnego postanowienia sądu przysądzającego własność na twoją rzecz (999 kpc)

Dziękuję serdecznie za odpowiedź.

Powrót