Licytacja komornicza a wpis do księgi wieczystej

• Autor wątku Autor wątku Jan152
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jan152

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Witam! Mam 2 pytania:

1. Czy kupujac 1/3 udzialow na licytacji komorniczej w nieruchomosci, ktora ma komorniczy wpis do ksiegi wieczystej dlugi przechodza na mnie? Dlugi sa tylko jednego ze współwłaścicieli ale nie wszyscy jego komornicy siedzą na księdze wieczystej. Po zlicytowaniu udzialow wpisy prawdopodobnie zostaną wykreślone, bo komornik przeznaczy pieniadze z licytacji na nie w ierwszej kolejności. Pozostaną wtedy jednak inni komornicy, których w dalszym ciągu będzie miał były już wspolwlasciciel. Jak będzie to wyglądać?
2. Czy mozna kupic udzialy na pol z inna osoba na licytacji?

Proszę o odpowiedź

Jeśli to udziały brata mają być zlicytowane, to jako osoby wymienione w art. 976 kpc nie możecie brać w niej udziału.

ad 1. Nabywca w licytacji nie ponosi odpowiedzialności za długi. Po prawomocnej sprzedaży udziału inni wierzyciele dłużnika nie mogą już do tego udziału skierować egzekucji ponieważ nie jest to już udział tego dłużnika.
ad. 2 sprawa udziału min. dwóch osób jako licytanta nie jest uregulowana w prawie, ale też nie ma zakazu. Najlepiej zapytać się komornika, będzie też zależało czy sąd nie będzie miał nic przeciwko. Kolejna kwestia to czy wpłacacie jedno wadium, czy też każdy z potencjalnych udziałowców wpłaca całą rękojmie. Oto trzeba się dopytać u komornika.

U mnie w sądzie dopuszcza się licytowanie przez 2, 3 nabywców razem po 1/2, 1/3, jeżeli każdy z nich z osobna opłacił całe wadium. Jeśli komornik nie chciał dopuścić takich licytantów to referendarz uchylał takie zarządzenie komornika. Niektórzy licytanci to nawet pod salą na 10 minut przed rozpoczęciem przetargu decydowali się występować razem. Należy tylko na bieżąco dopytywać czy współlicytujący potwierdza każde kolejne postąpienie.

Powrót