Licytacja komornicza - przybicie, przysądzenie, opłata, wadium

• Autor wątku Autor wątku MateuszMateusz102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MateuszMateusz102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Licytacja komornicza. Przybicie nie zostało wykonane od razu po zakończeniu licytacji (tuż przed rozpoczęciem licytacji pełnomocnik dłużnika złożył wniosek o wykluczenie sędziego i komornika - mimo to licytacja odbyła się). Rozumiem, że teraz dostanę powiadomienie pocztą polską o przybiciu wraz z wezwaniem do zapłaty reszty kwoty, tak ? Czy to będzie w osobnych listach czy razem ?

Co się dzieje w sytuacji jak nie zapłacę w terminie reszty kwoty za wylicytowane mieszkanie. Wadium zostaje bezpowrotnie stracone, ale czy są jakieś dalsze konsekwencje wobec mnie ? Pytam bo zastanawiam się czy brnąć w to dalej bo widzę, że to wszystko może potrwać nawet kilka lat bo w mieszkaniu mieszka dłużnik i mimo zapewnień, że jemu też zależy na czasie żeby to wszystko zakończyć (myślę, że ściemnia) to zapewne jego adwokat będzie wnosił skargi, zażalenia itp. żeby to jak najdłużej odwlec w czasie, a następnie będą dalsze problemy z pozbyciem się właściciela więc nawet rozważam żeby wadium mi przepadło i nie brnąć w to dalej.

Ostatnia edycja:
MateuszMateusz102 napisał:
Licytacja komornicza. Przybicie nie zostało wykonane od razu po zakończeniu licytacji (tuż przed rozpoczęciem licytacji pełnomocnik dłużnika złożył wniosek o wykluczenie sędziego i komornika - mimo to licytacja odbyła się). Rozumiem, że teraz dostanę powiadomienie pocztą polską o przybiciu wraz z wezwaniem do zapłaty reszty kwoty, tak ? Czy to będzie w osobnych listach czy razem ?

Co się dzieje w sytuacji jak nie zapłacę w terminie reszty kwoty za wylicytowane mieszkanie. Wadium zostaje bezpowrotnie stracone, ale czy są jakieś dalsze konsekwencje wobec mnie ? Pytam bo zastanawiam się czy brnąć w to dalej bo widzę, że to wszystko może potrwać nawet kilka lat bo w mieszkaniu mieszka dłużnik i mimo zapewnień, że jemu też zależy na czasie żeby to wszystko zakończyć (myślę, że ściemnia) to zapewne jego adwokat będzie wnosił skargi, zażalenia itp. żeby to jak najdłużej odwlec w czasie, a następnie będą dalsze problemy z pozbyciem się właściciela więc nawet rozważam żeby wadium mi przepadło i nie brnąć w to dalej.
Najpierw przybicia a po jego uprawomocnieniu się wezwanie do zapłaty reszty.
Jak nie dopłacisz to tracisz wadium i tyle. Nie będziesz mógł przystąpić do ponownej licytacji.

Dziękuję. Rozumiem. Czy dostanę informacje o przybiciu i jego uprawomocnieniu? A następnie zostanę wezwany do zapłaty ? Czy po prostu informacja jest jedna wezwanie do zapłaty i to również oznacza, że zostało uprawomocnione przybicie ?

Powinieneś otrzymać odpis post. o przybiciu, chyba że np. na licytacji sąd powiadomił obecnych, że ogłoszenie postanowienia odbędzie się danego dnia na posiedzeniu jawnym (raczej wątpliwe wobec postępowania dłużnika).
Po uprawomocnieniu się ww. postanowienia zostaniesz wezwany do dopłaty reszty. Wezwie cię sąd albo komornik, to już zależy od daty wszczęcia postępowania.

Powrót