Licytacja nieruchomosci a lokal zastepczy

• Autor wątku Autor wątku k.p308
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

k.p308

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam.
Wierzyciel skierował pismo do komornika o wycene i zlicytowanie nieruchomosci, w ktorej przebywam jako samotna matka z 2 dzieci. Czy ktos jest zobowiazany dac mi jakis lokal zastepczy czy mnie zlicytuja i z 2 dzieci zostane na bruku? Jak to wszytsko wyglada wg przepisow?

Czyją własnością jest ten lokal? Na jakiej podstawie prawnej (umowa najmu, użyczenia) w nim zamieszkujesz - o ile nie jesteś właścicielem?

Jest to moje mieszkanie w bloku, wlasnosciowe. Jeden z wierzycieli, ktory jest wpisany w KW w dziale 4 wystapil o wycene i o licytacje. Czy w takim przypadku ktos musi mi zapewnic lokal zastepczy? Czy mam z dwojka dzieci skonczyc na ulicy?

Czy w takim przypadku ktos musi mi zapewnic lokal zastepczy?
Nie. Z tym, że nawet komornik nikogo nie eksmituje na bruk. W Twoim przypadku prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności będzie tytułem do wprowadzenia nabywcy w posiadanie nieruchomości i opróżnienia znajdujących się pomieszczeń w nieruchomości. Więc nikt na tym etapie nie będzie ustalał czy przysługuje eksmitowanym prawo do lokalu socjalnego. Powinnaś po skutecznej egzekucji (sprzedaży lub przejęciu na własność przez któregoś z wierzycieli) niezwłocznie wystąpić z pozwem cywilnym o ustalenie prawa do lokalu socjalnego dla osób eksmitowanych (ty i dzieci). Można także - o ile będzie konieczne - złożyć wniosek o zabezpieczenie powództwa poprzez wstrzymanie czynności egzekucyjnych mających na celu wprowadzenie właściciela w stan posiadania.
Masz tylko jedno podejście do sprawy, więc powinnaś skorzystać z zawodowego prawnika. Schrzanisz, to drugiego podejścia nie będzie.

Powrót