Licytacja z nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku kerim777351
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kerim777351

Użytkownik
Odpowiedzi
215
Witam, jak wygląda postępowanie komornicze przy egzekucji z nieruchomości? Dom dwurodzinny bez możliwości podziału współwłasność z bratem. Brat zmarł kilka lat temu nie było postępowania spadkowego,żyje jego żona i dorosłe dzieci.Ja ożeniłem się moje długi powstały przed ślubem, nie mamy rozdzielności majątkowej.

Witam, jak wygląda postępowanie komornicze przy egzekucji z nieruchomości?
Jak każde inne. Poczytaj podobne wątki na forum. Różnica taka, że licytacji będzie podlegał jedynie udział dłużnika we współwłasności. Chętnych na kupno takich udziałów jest niewiele, żeby nie napisać że wcale. Istnieje jednak zagrożenie, że po drugiej nieskutecznej licytacji wierzyciel złoży wniosek o przejęcie udziału dłużnika na własność z zaliczeniem własnej wierzytelności (za 2/3 wartości szacunkowej). Zapłaci jedynie koszty prowadzonej egzekucji.
Brat zmarł kilka lat temu nie było postępowania spadkowego,żyje jego żona i dorosłe dzieci.
Spadkobiercy już nabyli spadek z mocy samego prawa. Nie ma tylko kwitu, który to potwierdza. To tylko formalność. Każdy może postępowanie przeprowadzić, kto wykaże w tym interes prawny.

kerim777351 napisał:
Witam, jak wygląda postępowanie komornicze przy egzekucji z nieruchomości? Dom dwurodzinny bez możliwości podziału współwłasność z bratem. Brat zmarł kilka lat temu nie było postępowania spadkowego,żyje jego żona i dorosłe dzieci.Ja ożeniłem się moje długi powstały przed ślubem, nie mamy rozdzielności majątkowej.

Jaka miejscowość?

Powrót