Licytacja za dług alimentayjny u komornika nie FA

• Autor wątku Autor wątku lizak909
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
lizak909

lizak909

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Odbędzie się pierwsza licytacja 1/10 udziału nieruchomości dłużnika gdzie resztę posiadam ja, w KW zaznaczono że zostaje to zajęte na poczet córki za alimenty... dług urósł na kwotę 5400zł , gdzie przez ten czas nie dostawałam żadnych alimentów ani od komornika ani z FA bo nie można było doręczyć listów dłużnikowi- ale to nie ważne. Udział ta 1/10 jest wart ok 4500zł...Czy w takiej sytuacji gdzie ja jestem zainteresowaną tą 1/10 będę musiała za to płacić komornikowi- skoro nie pobierałam znikąd żadnych alimentów to czy po prostu przejdzie ten udział na córkę? dłużnik płaci tez alimenty na dwojke innych dzieci i też tam ma zadłużenie czy w takiej sytuacji one będą jakos do tego powiazane. Proszę o odpowiedz...najbardziej mnie interesuje czy ja będę musiała płacić za tę część 1/10?

Musisz wziąć udział w licytacji i zapłacić cenę nabycia. Cena zbycia jest tak niska że nie wiem czy wystarczy na pokrycie kosztów egzekucyjnych w tym. koszt wyceny przez biegłego i koszt ogłoszenia w prasie. Córka jeśli jest małoletnia mogłaby przejąć udział po 2-giej licytacji ale za zgodą sądu. Mogłaby wtedy swoją wierzytelność zaliczyć na poczet ceny ale poza kosztami. Więc w sumie chyba nic nie zyska. Taka operacja ma sens jeśli wartość nieruchomości jest duża i dług jest duży i porównywalny z jej wartością.

Inna sprawa alimentacyjna może brać udział w egzekucji z nieruchomości ale musi ją prowadzić ten sam komornik i wierzyciel musi złożyć wniosek o przeprowadzenie egzekucji z nieruchomości. Uzyskana suma w egzekucji z nieruchomości jest wtedy dzielona proporcjonalnie między wszystkich wierzycieli. Oczywiście po pokryciu kosztów egzekucyjnych. W tym wypadku kwota pozostała może być tak mała że nie będzie w ogóle czym dzielić.

Ostatnia edycja:
Powrót