Likwidacja jednego z oddziałów przedszkolnych

• Autor wątku Autor wątku mama24h
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mama24h

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam Wszystkich i z góry przepraszam jeżeli piszę nie w tym miejscu.
Sprawa dotyczy likwidacji jednego z oddziałów przedszkolnych w naszej miejscowości. Mamy jedno przedszkole w którym do tej pory były 2 oddziały przedszkolne i szkołę podstawową. Dziś, po przerwie wakacyjnej doznałam szoku zaprowadzając moją czterolatkę do przedszkola. Otóż jeden oddział zlikwidowano zasłaniając się brakiem dzieci. Obecnie jedyna grupa w naszym przedszkolu liczy 25 sztuk w wieku od 2,5 do 6 lat. Wychowawczyni jest jedna w dodatku (nie ubliżając) nie pierwszej młodości oraz pani woźna, której zmniejszono wymiar etatu od 1 września do 3/4. Po 3 godzinach pani wychowawczyni miała już łzy w oczach i wcale się jej nie dziwię bo taka banda w takim przedziale wiekowym jest nie do ogarnięcia. Jedna dziewczynka permanentnie idzie do domu, dosłownie, w drugim koncie ryczą bo chcą do mamy, ten nie umie otworzyć pudełka tamten pogryzł koleżankę i tak razy 25 sztuk. Istny cyrk! A jak ma wyglądać praca w takiej grupie i przygotowanie do szkoły? Tak jak wszędzie... usłyszałam od dyrektora tejże placówki. Powinnam się cieszyć,że moje dziecko w ogóle zostało przyjęte bo ciężko z miejscem, za chwilę i tak połowa się pochoruje i już ich tyle nie będzie a jak mi się nie podoba to mam zabrać dziecko i dowozić do innej placówki. Skandal to mało powiedziane.
Pomóżcie. Czy grupa o takim przedziale wiekowym jest prawnie dozwolona i czy jeden wychowawca może mieć pod opieką aż 25 dzieci i to w tak różnym wieku?

Powrót