likwidacja stanowiska pracy w przypadku żołnierza WOT

• Autor wątku Autor wątku biedrek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

biedrek

Użytkownik
Odpowiedzi
307
Witam.
Po 19 latach pracy pracodawca podjął decyzję o likwidacji mojego stanowiska pracy. Zaproponował mi przeniesienie na inny dział, z równoczesnym obniżeniem stawki wynagrodzenia - i pogorszeniem warunków pracy (wprowadzenie pracy dwuzmianowej).
Wiem że jest to decyzja ogólnopolska - firma we wszystkich swoich oddziałach postanowiła pozbyć się pracowników z zbyt wysokim wynagrodzeniem. Wiem też że ściemniają z likwidacją stanowiska - ponieważ w ciągu kilku ostatnich dni na innych oddziałach już taka sytuacja zaistniała- i gdy osoba zwalniana nie zgodziła sie na nowe warunki, odeszła - a na jej miejsce już jest ogłoszenie o rekrutacji (na dużo niższych warunkach finansowych).
Zaproponowano mi gorsze warunki - a jeśli sie nie zgodzę - to odprawę w wysokości 8 wynagrodzeń i rozwiązanie umowy o pracę z dniem 30.04.2025- żądają ode mnie podjęcia decyzji z dnia na dzień nie dając szans na rozpatrzenie za i przeciw

I teraz w związku z tym kilka pytań :
- czy przy "likwidacji" stanowiska pracy pracodawca ma prawo obniżyć wynagrodzenie?
- jestem żołnierzem WOT- wiem ze prawo chroni nas przed zwolnieniem z pracy- jak to się ma do tej sytuacji? Czy chroni również przed "degradacją" ?

biedrek napisał:
czy przy "likwidacji" stanowiska pracy pracodawca ma prawo obniżyć wynagrodzenie
Pracodawca ma prawo taką propozycje złożyć - pracownik powołany do WOT ma prawo takiej propozycji nie przyjąć
Dopóki pracownik pełni służbe w wojsku pracodawca nie ma możliwośći wypowiedzenia umowy o prace takiemu pracownikowi
Przepis prawny:
Art. 303. 1. Stosunek pracy z osobą powołaną do pełnienia zasadniczej służby wojskowej albo terytorialnej służby wojskowej może być rozwiązany tylko za zgodą pracownika.

2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do umów o pracę zawartych na okres próbny lub na czas określony nie dłuższy niż 12 miesięcy, a także jeżeli pracodawca może rozwiązać stosunek pracy bez wypowiedzenia z winy pracownika oraz w przypadku ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy.

3. Jeżeli okres dokonanego przez pracodawcę lub przez pracownika wypowiedzenia stosunku pracy upływa po dniu powołania pracownika do służby, o której mowa w ust. 1, wypowiedzenie staje się bezskuteczne. W tym przypadku rozwiązanie stosunku pracy może nastąpić tylko na żądanie pracownika.

Oprócz ochrony przed zwolnieniem, żołnierze WOT chronieni są również przed wypowiedzeniem zmieniającym. Jeżeli pracownik będący żołnierzem nie przyjmie zmienionych warunków, nie będzie to skutkowało rozwiązaniem stosunku pracy = zostaje na tych samych warunkach. odpowiedź o przyjęciu warunków bądź nie należy złożyć pracodawcy do połowy okresu wypowiedzenia - przy wypowiedzeniu zmieniającym
Na propozycje pracodawcy nie musisz sie zgodzić

Jestem po rozmowie. Pani dyrektor w wielkim niesmaku - że nie moze mnie zwolnić. Z łaską powiedziała że jednak znalazła budżet na mój etat i zostanę gdzie jestem. I utrzyma moje wynagrodzenie - z akcentem na "bo muszę"... Ale uwaga- chce podzielić moje wynagrodzenie - na część nazywającą się "podstawową stawką oraz "dodatek"- suma będzie ta sama. Czy to dla mnie coś złego ? Coś na tym stracę? Zgodzić się?

czyli również na to nie muszę się zgodzić ?

Powrót