likwidacja stanowiska

• Autor wątku Autor wątku omnibus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

omnibus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Otóż mam taki problem a mianowicie zlikwidowano stanowisko pracy i powiadomiono mnie 2 dni przed głosowaniem rady miejskiej nad zmianą organizacyjną. Zaproponowano mi przejście troszke na innych zasadach do innego wydziału. I terazm mam pytanie jak to jest z okresem wypowiedzenia ? Ponieważ nie chce już tam pracować i nie wiem czy obowiązuje mnie okres 3 -mcy wypowiedzenia ? Czy wraz z likwidacją stanowiska pracy automatycznie nie ma 3-miesięcy wypowiedzenia ? Powiem szczerze wolałbym zakończyc srawe odrazu. I jak to jest z odprawą czy takowa mi przysługuje po 5 latach pracy ?

Pracodawca zaproponuje zapewne zmianę w warunkach zatrudnienia, ale nie musisz się z tym zgodzić i będzie to równe z wypowiedzeniem umowy z winy pracodawcy. Po 5 latach przysługuje 3 miesięczne wypowiedzenie, choć pracodawca może zastosować par. 36.1 i wtedy mamy 1 miesiąc + odszkodowanie za 2 pozostałe (jeżeli nie podejmiesz w okresie "odszkodowawczym" kolejnej pracy, to wliczy Ci się to do okresu zatrudnienia). Oszkodowanie wyliczane jest jak ekwiwalent za urlop.
Oprócz tego należeć Ci się będzie 2 miesięczna odprawa.

Zmiana warunków pracy

Witam.
Pracodawca zlikwidował stanowisko pracy. Od marca komórka w której pracowałem nie istnieje. Pracodawca poinformował mnie że przechodze do innej komórki ustnie. Nie dostałem do dnia dzisiejszego żadnego pisma, umowy ani zakresu czynności. W firmie pracuje ponad 5 lat.
Jednak nie chce już tam pracowac. Nie informowałem pracodawcy o tym zamiarze ponieważ nie dostałem nic na pismie i tak czekam już 2-gi miesiąc, a przejscie zupełnie mi nie odpowiada.
Czy dobrze rozumiem że w takim wypadku przysługuje mi 3 m-ce okresu wypowiedzenia ?
Czyli jednym słowem do konca maja ? Czy pracodawca złamał przepisy ? Dodam że umowa o prace jest standardowa nic w niej nie ma na temat okresu wypowiedzenia.

Proszę nie zakładać nowych tematów w tej samej sprawie.

Znaczy chodzi mi o to czy to jest poważne zaniedbanie ze strony pracodawcy ?

Powrót