Likwidacja szkody z AC pomniejszona o VAT

• Autor wątku Autor wątku Armani85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Armani85

Stały bywalec
Odpowiedzi
768
Witam otrzymałem w ASO oświadczenie do podpisu czy pojazd jest odliczany VAT jeżeli tak to ubezpieczyciel wypłaci kwote netto a ja musze dopłacic VAT dla serwisu , auto oddałem na naprawe bezgotówkową co to za przepis to jest wogóle legalne?

art owu do którego odsyła mnie opiekun klienta

§ 24 1. Sumę ubezpieczenia (za wyjątkiem sumy gwarancyjnej w Ubezpieczeniu OC posiadacza pojazdu i sum ubezpieczenia w ubezpieczeniach: Następstw Nieszczęśliwych Wypadków Kierowcy i Pasażerów, Car Assistance, Szyb, Bagaż, Ochrona Prawna, Wyposażenie Dodatkowe, Holowanie pojazdu, Telefoniczny Asystent Prawny, Pojazd zastępczy, dla których sumy ubezpieczenia zostały określone w tabeli w § 25) podaje Klient zgodnie z treścią § 25 i § 26. Suma ta stanowi górną granicę odpowiedzialności ERGO Hestii za wszystkie zdarzenia, które wystąpią w okresie ubezpieczenia dla poszczególnych ubezpieczeń (w Ubezpieczeniu Następstw Nieszczęśliwych Wypadków Kierowcy i Pasażerów są to odrębne zdarzenia w stosunku do każdego Ubezpieczonego). 2. Na wniosek Klienta, jeżeli właściciel pojazdu ma prawo odliczyć VAT naliczony przy jego nabyciu, suma ubezpieczenia określana jest jako wartość rynkowa pojazdu bez uwzględniania VAT (netto). 3. ERGO Hestia zmniejsza sumę ubezpieczenia o kwotę wypłaconego odszkodowania oraz o równowartość kosztów usług zrealizowanych przez ERGO Hestię (nie dotyczy Ubezpieczenia Autocasco w Wariancie III). Po wyczerpaniu sumy ubezpieczenia, umowa ubezpieczenia w odniesieniu do każdego rodzaju ubezpieczenia (za wyjątkiem Ubezpieczenia OC posiadacza pojazdu) rozwiązuje się z dniem wyczerpania sumy ubezpieczenia. 4. Sumę ubezpieczenia, rozmiar szkody i wysokość odszkodowania ustala się z uwzględnieniem VAT (brutto). 5. Jeżeli Klient w umowie ubezpieczenia zadeklaruje sumę ubezpieczenia netto, zgodnie z ust. 2, rozmiar szkody i wysokość odszkodowania (w tym wartość pozostałości) ustalane są bez uwzględniania VAT (netto).

Ostatnia edycja:
przepraszam zly art

art 24.

5. Jeżeli właściciel pojazdu, będący przedsiębiorcą uprawniony jest do odliczenia podatku VAT (w całości lub w części), ustalenie rozmiaru szkody następuje bez uwzględnienia podatku VAT (odpowiednio stosuje się postanowienia § 28 ust. 2).

czy to wogole jest legalne?

A co konkretnie w tym podejrzewasz. nielegalnego?

No dlaczego zostaje to pomniejszone o vat ? jaki art o tym mówi w Polskim prawie czy jest to rozporządzenie własne TU , czy sa jakieś wyroki NSA lub WSA gdzie można o takich sytuacjach poczytać? czy ktoś pozywał TU z tego tytułu ?

Ostatnia edycja:
Jesteś podatnikiem VAT?
Nic w tym nielegalnego - jest to prawidłowe postępowanie. Dla VATowca kosztem jest kwota netto. Być może nie jesteś vatowcem i nie znasz podstaw konstrukcji VAT. A jak jesteś - to jak najszybciej się doszkól bo nie wiem jak ty kształtujesz swoje ceny nie wiedząc co to VAT.

nie jestem ale co to wogole za przepis gdzie o nim mozna poczytac czy mozesz mi wyslac art?

VAT (dla vatowca, pomijając niektóre pojedyncze wyjątki) nie jest ani przychodem ani kosztem.
Przedsiębiorcy (właściwie vatowcy) rozliczają wszystko w cenie netto.
Co ci mam tłumaczyć całą ustawę VAT?

Może inaczej: vatowiec ten wpłacony vat do warsztatu w całości sobie odlicza od swojego vat, który jest zobowiązany wpłacić do urzędu skarbowego - więc wychodzi na zero.

Przykład:
Szkoda na 4000,00 netto + vat: 920,00 = 4920,00 brutto
Zakład ubezpieczeń wpłaca do warsztatu: 4000,00
Ubezpieczony vatowiec wpłaca do warsztatu VAT, czyli 920,00
Warsztat ma swoje 4920.

Ubezpieczony z tytułu swej działalności ma do wpłaty do urzędu skarbowego normalnie podatek VAT w kwocie: 7300 zł miesięcznie.
Od tej kwoty odlicza ten zapłacony vat w warsztacie: 7300 - 920 = 6380
Wpłaca więc do urzędu nie wpłaca jak zawsze: 7300 - a tylko 6380

Miał do zapłaty VATu 7300 i tyle też zapłacił:
920 do warsztatu
6380 do urzędu skarbowego.

Nigdzie nie jest stratny. Wyszedł na zero.

Skoro nie jesteś vatowcem to oświadczasz, że nie masz możliwości odliczenia VAT i dostaniesz odszkodowanie brutto.
Nadal nie widzę, z czym masz problem.

Ale posiadamy inne spółki z VAT i chciałbym dowiedzieć się jaki paragraf w polskim prawie na to zezwala lub jakieś wyroki NSA/WSA

Pan_robotnik napisał:
VAT (dla vatowca, pomijając niektóre pojedyncze wyjątki) nie jest ani przychodem ani kosztem.
Przedsiębiorcy (właściwie vatowcy) rozliczają wszystko w cenie netto.
Co ci mam tłumaczyć całą ustawę VAT?

Może inaczej: vatowiec ten wpłacony vat do warsztatu w całości sobie odlicza od swojego vat, który jest zobowiązany wpłacić do urzędu skarbowego - więc wychodzi na zero.

Przykład:
Szkoda na 4000,00 netto + vat: 920,00 = 4920,00 brutto
Zakład ubezpieczeń wpłaca do warsztatu: 4000,00
Ubezpieczony vatowiec wpłaca do warsztatu VAT, czyli 920,00
Warsztat ma swoje 4920.

Ubezpieczony z tytułu swej działalności ma do wpłaty do urzędu skarbowego normalnie podatek VAT w kwocie: 7300 zł miesięcznie.
Od tej kwoty odlicza ten zapłacony vat w warsztacie: 7300 - 920 = 6380
Wpłaca więc do urzędu nie wpłaca jak zawsze: 7300 - a tylko 6380

Miał do zapłaty VATu 7300 i tyle też zapłacił:
920 do warsztatu
6380 do urzędu skarbowego.

Nigdzie nie jest stratny. Wyszedł na zero.

Dzięki ja to w pełni rozumiem natomiast zastanwiam się jakie przepisy zezwalją ubezpieczycielowi wypłacać w netto i czy ubezpieczyciel na tym nie zyskuje?

No ma ci pokryć poniesiona stratę - nic powyżej. Jak jesteś VATowcem to twoją stratą w mieniu jest jego wartość netto bez VAT.
czy ubezpieczyciel na tym nie zyskuje?
Nie.
Bo polisę też zawierasz na netto.

Z tym, że możesz zawrzeć polisę brutto, tylko wtedy płacisz wyższą składkę, bo od wyższej wartości auta.
W OWU, które sam zacytowałeś jest przecież napisane wyraźnie, że polisę netto zawiera się na wniosek klienta.

Pan_robotnik napisał:
No ma ci pokryć poniesiona stratę - nic powyżej. Jak jesteś VATowcem to twoją stratą w mieniu jest jego wartość netto bez VAT.

Nie.
Bo polisę też zawierasz na netto.

No właśnie polisa jest BRUTTO dlatego zastanwiam się jakimi przepisami TU się kieruje i czy to można gdzieś zgłosić do kontroli , czy są jakies wyroki WSA/NSA ? czy TU sie kieruje przepisami podatkowymi czy to są wewnetrzne ustalenia przy okrągłym stole?

Dlaczego zawarta Polisa BRUTTO jest rozliczana NETTO

Anna P. napisał:
Z tym, że możesz zawrzeć polisę brutto, tylko wtedy płacisz wyższą składkę, bo od wyższej wartości auta.
W OWU, które sam zacytowałeś jest przecież napisane wyraźnie, że polisę netto zawiera się na wniosek klienta.

No i własnie to mnie zastanwia jakie przepisy na taki proceder pozwalaja jeżeli polisa jest zawarta na kwote BRUTTO dlaczego jakiekolwiek z niej egzekwowania są NETTO

Gdzie w OWU masz napisane, że polisa brutto jest rozliczana netto?

Powrót