Likwidacja szkody z OC bez poinformowania ubezpieczjącego

• Autor wątku Autor wątku NMichal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NMichal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Chciałbym uzyskać informację na temat likwidacji szkody z mojego OC. Posiadałem dwa samochody, potem sprzedałem jeden i zakupiłem inny. Chcąc zrobić ubezpieczenie na nabyty pojazd dowiedziałem się że na koncie mam szkodę powstałą w styczniu 2018 roku. Wcześniej przedłużałem na pojazdy polisy ale podobno przy przedłużeniu nie są weryfikowane szkody? Żadnej szkody w styczniu 2018 roku nie było, moje auto nie było nigdzie uszkodzone. Mam pytanie czy jest to zgodne z prawem, że nie zostałem o niczym poinformowany? Jeżeli było by to jakieś wyłudzenie odszkodowania to nie miałem możliwości się nawet bronić bo o tym że szkoda miała miejsce dowiaduję się prawie dwa lata później. Czy ubezpieczyciel nie jest zobowiązany do powiadomienia o likwidacji szkody z mojej polisy?

Coś tu na odległość śmierdzi. Przy przedłużanie polisy zawsze uwzględnia się kolizje. Ja bym składał wniosek o udostępnienie kopii dokumentacji związanej ze szkodą. To na początek.

Pierwsza kwestia to dostęp do dokumentacji szkodowej. Druga to zweryfikowanie czy ubezpieczyciel dopełnił obowiązku z ustawy o działalności ubezpieczeniowej:
Art. 29. 1. Po otrzymaniu zawiadomienia o wystąpieniu zdarzenia losowego
objętego ochroną ubezpieczeniową, w terminie 7 dni od dnia otrzymania tego
zawiadomienia, zakład ubezpieczeń informuje o tym ubezpieczającego lub
ubezpieczonego, jeżeli nie są oni osobami występującymi z tym zawiadomieniem,

Dziękuje za odpowiedzi. W poniedziałek wyślę pismo do ubezpieczyciela, jak dostanę odpowiedź to dam znać.

Sprawdź dokładnie jakie podali drogi reklamacyjne i jaki adres, bo jeżeli prześlesz na inny adres to TU nie jest zobowiązane do odpowiedzi i nie zostanie prawdopodobnie obarczone np. przekroczeniem terminu oraz innych warunków ustawowych.

slider2002 napisał:
Coś tu na odległość śmierdzi. Przy przedłużanie polisy zawsze uwzględnia się kolizje. Ja bym składał wniosek o udostępnienie kopii dokumentacji związanej ze szkodą. To na początek.

Są towarzystwa ubezpieczeniowe które nie weryfikują szkodowości ogólnej przy wznawianiu tylko szkodowość pojazdu, nie znasz się nie wiesz nie gadaj głupot.

Nie pisze głupot. Każde TU ma, dostęp do tych danych i powinno je weryfikawac. Tylko nie kazdemu jest to na rękę.....

slider2002 napisał:
Nie pisze głupot. Każde TU ma, dostęp do tych danych i powinno je weryfikawac. Tylko nie kazdemu jest to na rękę.....

Fajnie jak by bylo napisane go kogo skierowany jest ten post.

slider2002 napisał:
Do ciebie. Celowo z małej litery.

Co to znaczy powinno je weryfikować? Jak chcą to weryfikują jak nie to nie wykonują tego, towarzsytwa mają swoje zasady nie różnią się tylko składką za samo oc.

Powrót