Limit zadłużenia a spłata przez kolegę 50 000zł

• Autor wątku Autor wątku Kamkus92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamkus92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Dzisiaj uruchomiłem limit zadłużenia w moim banku na kwotę 50000zł. Szybko okazało się, iż mój znajomy chętnie przeleje mi tę kwotę na pół roku, po czym mam mu przelać pieniążki spowrotem. Dla mnie to na rękę, gdyż przez ten czas spłacę większą część zadłużenia oraz ominę w ten sposób naliczane odsetki. Czy takie działania są zgodne z prawem i czy powinienem o czymś wiedzieć?
Bardzo proszę o pomoc.

Nazywa się to limit zadłużenia na koncie, czyli debet.

mój znajomy chętnie przeleje mi tę kwotę na pół roku
To nie jest debet. W wyniku jakiej umowy znajomy przekaże Tobie środki? Albo inaczej, co powiedziałbyś w urzędzie skarbowym na ten temat? Jeśli przedstawisz sytuację jak tu na forum, to prawdopodobnie US uzna to za pożyczkę udzieloną na okres 6 m-cy.
Nabycie środków w wyniku tej czynności powinieneś zgłosić do US i odprowadzić podatek od czynności cywilnoprawnych (0,5% od kwoty pożyczki). Jak dobrze liczę to wyszło 250 zł.

A jakby rozbić kwotę na kilka przelewów aby nie płacić podatku?

To i tak nic nie da bo pożyczki sumują się w okresie 5 lat. Więc aby nie płacić podatku od pożyczki powinieneś pożyczać kwotę poniżej tysiąca co 5 lat.

Każda złotówka przejdzie pod czujnym okiem skarbówy...
A jakby zrobić to gotówkowo poprzez wpłatę we wplatomacie? Czy też to wychwycą I zapytają skąd Pan masz 50 tysięcy?
Może ktoś ma jakiś pomysł?

Cały podatek to 250 zł i spisz spokojnie do końca. To aż tak dużo? Nie wiem, kto ci pożyczy 50 tyś bez umowy? A jak będzie umowa to skąd wiesz, czy jej nie wykorzysta przeciw Tobie gdy stosunki pomiędzy wami się odmienią. Warto aż tak ryzykować za grosze?

Może i masz rację, to i tak dużo taniej niż płacić odsetki z limitu do czasu jego spłaty.

Powrót