limity a kasa fiskalna

• Autor wątku Autor wątku baraqda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

baraqda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Najpierw przytoczę fragment:
Do 31 grudnia 2007 r. z obowiązku ewidencjonowania sprzedaży przy użyciu kas fiskalnych zostali zwolnieni podatnicy, których sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekroczy w roku 2007 40 tys. zł (...)
Odnośnie podatników, którzy rozpoczęli sprzedaż w roku 2007 – limit ten został zmniejszony o połowę i wynosi 20 tys. zł. (§ 3 ust. 5 rozporządzenia), a zwolnienie obowiązuje do dnia jego przekroczenia.

Rozpoczęłam działalność 1 lipca. W związku z tym aby korzystać z tego zwolnienia do końca roku nie mogę przekroczyć 20tyś czy proporcjonalnie tylko 10tys zł obrotu?

I drugie pytanie:
Jeśli od 1 stycznia 2008 nie będzie większych zmian, to ten limit 20tyś nadal będzie mnie dotyczył, czy wtedy obowiązuje już ten zwiększony 40tyś a 20 należy się tylko tym rozpoczynającym działalność i tylko w pierwszym roku kalendarzowym?

Pozdrawiam

w 2007 r. nie może Pani przekroczyć 20 tys. pln, a w 2008 prawdopodobnie 40 tys. pln. Prawdopodobnie, gdyż kwotę poznamy pod koniec roku (będzie nowe rozporządzenie).

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Dopytam jeszcze, czy te 20tys jest proporcjonalne (czyli dla mnie 10tyś), czy bez względu na datę rozpoczęcia DG mam 20?

Pozdrawiam

Dziękuję. Jest to dla mnie bardzo ważne, gdyż 10tyś bedę miała koło października/listopada i musiałabym przystopować a szkoda świąt :)

Pozdrawiam

Powrót