Linie energetyczne

• Autor wątku Autor wątku Użytkownik123455
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Użytkownik123455

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. W załączniku przesyłam zdjęcie poglądowe sytuacji jaka obecnie ma u mnie miejsce. W mojej miejscowości aktualnie modernizują instalacje energetyczne, tzn wymieniają słupy i zmieniają przyłącza do domów. W wyniku tej zmiany przesunięciu uległ słup z którego ja i sąsiad mamy podłączony prąd do domów. Z tym że sąsiad z racji tego że wcześniej miał stary licznik w domu musiał go mieć wymieniony na nowy. W związku z tym robili mu nowe podłączenie kablem w najdalej oddalony kąt domu, wskutek czego kable znajdują się bezpośrednio nad moją działką, zahaczają tak z ukosa mniej więcej w narożnik o długości ok 6 m na 2 metry. Czy taka sytuacja jest zgodna z prawem? Nikt mnie o zdanie w tej kwestii nie pytał, była to samowolka sąsiada w porozumieniu z brygadzistą ekipy która te przyłącza robiła. Zlekceważyli mnie po tym jak im zwróciłam uwagę. Proszę o wyjaśnienie jak to wygląda z punktu prawnego i jakie kroki mam podjąć by poprowadzili kable inaczej, np na ścianę bliżej drogi, wówczas nie wchodziłyby w moją działkę. Proszę o pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Jeżeli Pani nieruchomość nie jest obciążona służebnością przesyłu, to taki kabel może stanowić naruszenie Pani prawa własności, i może Pani przysługiwać roszczenie negatoryjne z art. 222 § 2 Kodeksu cywilnego. Co za tym idzie mogłaby Pani wytoczyć powództwo cywilne przeciwko, no cóż nie wiem komu, ale w domyśle spółce energetycznej która słup ustawiła i kabel tak puściła. Mogłaby się też Pani w teorii domagać odszkodowania za bezumowne korzystanie z działki od osoby odpowiedzialnej ale tutaj nie wiem jaka jest szansa że by je Pani otrzymała.

Tak mi się wydaję ;)

Powrót