Linkowanie do źródła

• Autor wątku Autor wątku FI_FI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FI_FI

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

czy robiąc banner z usługą firmy/serwisu x (niech to będzie kalkulator skłądników kulinarnych), i linkowania do w/w źródła z mojej strony, powinienem uzyskać zgodę od właściciela? (link/banner opisany jednoznacznie nazwą firmy/serwisu).

Pytam o część prawną, bo zwyczajowa i seo_googlowa jest dla mnie oczywista.

Pozdrawiam Serdecznie

Pozostanę przy powyższym przykładzie, pisząc artykuł np. o doświadczeniach kulinarnych mieszkańców jakiegoś kraju. Tworzę link w artykule lub banner w kolumnie, towarzyszący użytkownikowi podczas czytania, oczywiście z opisem usługi i firmy ją tworzącej, i pokazuję użytkownikom strony -
Tu możesz sprawdzić poprawność diety pod kątem dobrania składników w Twojej potrawie
lub
(spotkałem się z tym) tu, w jednym miejscu możesz sprawdzić czasy w krajach z różnych kontynentów, usługa widziałem na jednej ze stron poświęconych turystyce.

Czyli, wzbogacenie treści artykułu lub strony.

Ostatnia edycja:
jeśli chodzi o prawa autorskie - to moja odpowiedź jest wciąż taka powyżej. W zależności czy uznamy taki link za rozpowszechnianie czy też nie utworu docelowego, powinno się wystąpić o zgodę bądź nie. Chyba, że jest to link do strony głównej serwisu - wtedy oczywiście nie.

Z tym, że u ciebie mamy do czynienia właściwie z sytuacją troszkę inną - ty chcesz linkować tak naprawdę do jakichś usług, więc w tym przypadku właściwie można by sobie zadać pytanie, czy przypadkiem nie powinno być odwrotnie - czy to ci usługodawcy nie powinni raczej zabiegać oto, abyś to do nich właśnie wykonał przekierowanie... bo w końcu to wygląda tak, jakbyś reklamował ich serwis czy usługę...

:) Bardzo dziękuję, ujął Pan to właściwie. Na tym etapie dostarczam użytkownikom rozwiązań, niestety:) moja pozycja negocjacyjna jest mniejsza. Dziękuje także za info o głównej stronie serwisu, nie miałem tej wiedzy.
To co zrobiłem. Na jedną z usług dostałem zgodę wczoraj, odwołałem się do podstaw i po prostu zapytałem. W innym przypadku, co ciekawe, firma, już na tym poziomie okazała się kompletnie niewiarygodna.
Jeszcze raz dziękuję i
Pozdrawiam Serdecznie

Powrót