List od komornika sądowego do osoby niezamieszkującej pod adresem

• Autor wątku Autor wątku plot123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plot123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

otrzymałem dziś na swój adres list od komornika sądowego na imię i nazwisko osoby, która tu nie mieszka (czy nigdy nie mieszkała- nie wiem, ale już 6 lat temu kupowaliśmy mieszkanie od kogoś o innym nazwisku). Czy na podstawie samego adresu zamieszkania coś mi grozi? Czy potraktować to jako pomyłkę, czy wysłać pismo informujące komornika o nieznanym adresacie (i może załączyć list który dostałem)? Pisma oczywiście nie otworzyłem.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

moim zdaniem odesłać list do komornika z dopiskiem iż adresat nie mieszka pod wskazanym adresem.

Nic Ci nie grozi. Listu nie powinieneś odbierać, a listonosz miał go zwrócić z odpowiednią adnotacją. W tej sytuacji jednak dla własnego bezpieczeństwa poinformuj komornika i odeślij mu nie otwarty list za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Formalnie nie jest to potrzebne, ale po co ma ci ktoś łazić pod drzwi.

@digiton listu nie odebrałem, a znalazłem w skrzynce- nie był awizowany. Zostaje mi w takim razie tylko odesłanie, dziękuję serdecznie

wow... komornik pisze listy bez awizowania... bardzo ciekawe....

OggY123 napisał:
wow... komornik pisze listy bez awizowania... bardzo ciekawe....
Bywa. Komornicy też oszczędzają. Poleconym oczywiście musi wysłać pisma wywołujące skutki prawne, nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby wysyłać również inne pisma zwykłym listem.

Jeden Grzeszczyk napisał:
Bywa. Komornicy też oszczędzają. Poleconym oczywiście musi wysłać pisma wywołujące skutki prawne, nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby wysyłać również inne pisma zwykłym listem.

w sumie racja.... czasem może wysyłać np. stan zadłużenia...

Powrót