List od ***

• Autor wątku Autor wątku backyard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

backyard

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Witam ,

Dostałem dzisiaj list od firmy windykacyjnej ***.

Piszą o kwocie 13 941 zł za za usługi od *** z 2010 roku.

Przez moja nie uwagę i brak wiedzy , sąd w Lublinie wydał nakaz zapałty, po czym nastąpiło umorzenie postępowania egzekucyjnego ze względu na bezskuteczność przez Komornika w 27-06-2012 r .

Od tamtej pory nie było nowych wezwań od komornika ani z sądu.

Czy to prawda że teraz jest 6 a nie 10 lat gdy dług się przedawnia ?
moderacja

Pozdrawiam,
Jakub

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. utwórz sobie konto na e-sądzie,
2. spróbowałbym złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty, pod warunkiem, że nakaz był wysłany na nieaktualny adres pozwanego,
3. jeżeli nakaz odebrano, to klapa, przedawnienie prawomocnego nakazu w tym przypadku będzie 10 lat,

według mojej osoby jeżeli umorzenie egzekucji nastąpiło w 2012 roku to przedawnienie nastąpi 31.12.2022 roku, nawet biorąc pod uwagę przepisy przejściowe, to nawet licząc od 2018 roku 6 lat, to przedawnienie nastąpi w dniu 31.12.2024 r, jeżeli się mylę proszę o poprawkę.

Jednak musze cię poprawić ,

Od 2012 roku nie było żadnych innych prawomocnych nakazow badz tez egzekucji komorniczych.

Była nowelizacja ustawy , z 10 lat do 6 lat teraz jest przedawnienie.

2012 + 6 lat = 2018 przedawnienie , teraz jest 2020 to nawet 8 lat juz mielo od umorzenia , a nowej egzekucji ktora zeruje ten licznik nie bylo.

USTAWA
z dnia 13 kwietnia 2018 r.
o zmianie ustawy – Kodeks cywilny oraz niektórych innych ustaw1)

Art. 5. 1. Do roszczeń powstałych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy i w tym dniu jeszcze nieprzedawnionych
stosuje się od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy przepisy ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu nadanym
niniejszą ustawą.
2. Jeżeli zgodnie z ustawą zmienianą w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, termin przedawnienia jest krótszy
niż według przepisów dotychczasowych, bieg terminu przedawnienia rozpoczyna się z dniem wejścia w życie niniejszej
ustawy. Jeżeli jednak przedawnienie, którego bieg terminu rozpoczął się przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy,
nastąpiłoby przy uwzględnieniu dotychczasowego terminu przedawnienia wcześniej, to przedawnienie następuje
z upływem tego wcześniejszego terminu.

Nie rozumiem tego co napisałeś , wybacz jestem programistą a nie prawnikiem :)

Czyli mam 6 lat czy 10 lat ?

backyard napisał:
Nakaz zapłaty został wydany w 2011 roku .
backyard napisał:
Komornik umorzył moje postępowanie w 2012 roku.
Art. 123. Przypadki przerwania biegu przedawnienia
§ 1. Bieg przedawnienia przerywa się:
1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje;
3) przez wszczęcie mediacji.

Tak to jest dla mnie zrozumiale:

Art. 123. Przypadki przerwania biegu przedawnienia
§ 1. Bieg przedawnienia przerywa się:
1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje;
3) przez wszczęcie mediacji.

nie rozumiem tego:

Art. 5. 1. Do roszczeń powstałych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy i w tym dniu jeszcze nieprzedawnionych
stosuje się od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy przepisy ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu nadanym
niniejszą ustawą.
2. Jeżeli zgodnie z ustawą zmienianą w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, termin przedawnienia jest krótszy
niż według przepisów dotychczasowych, bieg terminu przedawnienia rozpoczyna się z dniem wejścia w życie niniejszej
ustawy. Jeżeli jednak przedawnienie, którego bieg terminu rozpoczął się przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy,
nastąpiłoby przy uwzględnieniu dotychczasowego terminu przedawnienia wcześniej, to przedawnienie następuje
z upływem tego wcześniejszego terminu.

Do roszczeń powstałych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy i w tym dniu jeszcze nieprzedawnionych stosuje się od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy przepisy ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.
Jeżeli jednak przedawnienie, którego bieg terminu rozpoczął się przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, nastąpiłoby przy uwzględnieniu dotychczasowego terminu przedawnienia wcześniej, to przedawnienie następuje z upływem tego wcześniejszego terminu.
Czyli tak jak pisałem wcześniej ciebie obowiązuje 10 lat pomimo wejścia 6 letniego okresu przedawnienia.
Czyli umorzenie egzekucji nastąpiło w 2012 roku to przedawnienie nastąpi 31.12.2022 roku.

Okej , czyli dalej mnie obowiązuje 10 lat ...

Za nie zwrócenie dekodera 13k , tylko w Polskim prawie ...

Ostatnia edycja:
Jest jakaś możliwość odwołania się od tego ? Pozew z mojej storny , jakieś opcje ?

backyard napisał:
Jest jakaś możliwość odwołania się od tego ?
Możesz powalczyć o odsetki
odsetki starsze niż 3 lata uległy przedawnieniu art.118 kc .

W liście jest wyszczególnione co i ile , odsetki stanowią 50 % należności , jakieś 6000 zł ,

dalej jest należność kapitałowa i koszty sądowe.

W liście od windykacji , jest adnotacja ... nawet do 70 % zaniechanie należności , ugoda itd.

Nie cofnę czasu , lecz prawdę mówiąc sprzęt został zwrócony częściowo , dekoder na pewno , paru kabli brakowało.

Pozostaje zastosować się do postu #2 , lub dogadać się z wierzycielem .
backyard napisał:
nawet do 70 % zaniechanie należności , ugoda itd.
Z ugodami trzeba uważać , przed ewentualnym podpisaniem polecam dać dokumenty do przejrzenia kancelarii prawnej.

Powrót