List odmowny z Familienkasse w sprawie Kindergelt - co w odwolaniu od decyzji?

• Autor wątku Autor wątku klaudia1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaudia1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

mam pytanie dotyczace Kindergelt. Moja Mama zlozyla o nie wniosek (pracuje w Niemczech od 2005 roku najpierw we wlasnej firmie, a od roku zatrudniona przez Urzad Pracy i nie otrzymywala dotychczas zadnych dodatkowych swiadczen). W Urzedzie Marszalkowskim w Polsce otrzymala odpowiednie dokumenty i przedlozyla je w Familienkasse z wypelnionym wnioskiem. Dostala odpowiedz, ze Kindergelt zostaje jej odmowione, poniewaz powinien je pobierac jej maz mieszkajacy w Polsce. Sa to pieniadze na mnie, a maz mojej Mamy nie jest moim ojcem, ani moim opiekunem prawnym, wiec z tego co sie orientuje, nie moglby ich otrzymywac. Ponadto nasze dochody wynosza ponad 500 zl na czlonka rodziny wiec i tak prawa do nich bym nie miala. Ja studiuje w Niemczech i tez tutaj przebywam, tak jak i moja Mama.

Za tydzien musimy wyslac odwolanie. Nie jestem pewna jakimi argumentami moge sie poslugiwac.

Prosze o odpowiedz jak to wyglada. Jakie mam prawa, jak powinnam sie bronic.

Czy argumenty takie jak to, ze maz mojej mamy nie jest moim opiekunem prawnym, ze Mama mieszka w Niemczech, pracuje, rozlicza sie ze wszystkiego przed nimieckimi urzedami, sa cos warte i moge je wymienic w pismie odwolujac sie do Familienkasse?

Pozdawiam

Klaudia.

"Powinien je pobierac jej maz mieszkajacy w Polsce" :o
Osoba, ktora powinna otrzymywac Kindergeld jest osoba skladajaca Antrag. Skoro mama spelnia warunki ktore sa niezbedne do otrzymania KG to trzeba zlozyc odwolanie, czasem wystarczy zadzwonic do kierownika miejscowego oddzialu Fam-Kassy i porozmawiac spokojnie. Proponuje tak zrobic w ciagu tego tygodnia, jesli to nie pomoze wtedy szybko pisac odwolanie podpierajac sie argumentami zawartymi tu: http://forumprawne.org/niemcy/47688-podstawa-przyznania-kindergeld-w-niemczech.html

Witam,

wreszcie dostalam w swoje lapska list jaki przyszedl do mojej mamy w odpowiedzi na wniosek o przyznanie Kindergeld.
Cytuje list jaki otrzymala moja mama z Familenkasse w odpowiwedzi:

"Sie haben grundsatzlich Anspruch auf deutsches Kindergeld fur Ihr Kind in Polen. Gleichzeitich stehen jedoch Ihrem Ehegatten Familienleistungen von einer Stelle außerhalb Deutschlands zu, die dem Kindergeld vergleichbar sind (§ 65 Abs. 1 EStG).

Sie üben keine Erwerbstätigkeit bzw. einen gleichgestellten Tatbestand im Sinne des Beschlusses Nr 207 vom 07.04.2006 der Verwaltungskommission der Europäaischen Union aus.

Auf Grund der Ausübung einer Erwerbstätigkeit bzw. eines gleichgestellten Tatbestandes von Ihrem Ehegatten in Polen, besteht vorrangig Anspruch auf Familienleistungen in diesem Staat (Art. 76 der Verordnung (EWG) Nr. 1408/71 bzw. Art. 10 der Vorderung (EWG) Nr. 574/72).

Ihr Auftraf auf Kindergeld wird deshalb abgelehnt."

I to by bylo na tyle.

Jak juz wczesniej pisalam - mojej mamy maz nie jest moim ojcem, ani prawnym opiekunem, ani tez opiekunem faktycznym. On mieszka w POlsce - ja w Niemczech jak i moja mama. Ona tutaj oplaca ubezpieczenie, pracuje przez niemiecki urzad pracy i rozlicza sie tylko tutaj z podatku przed Finanzamt. Pracuje na zamiany z inna kobieta - wymieniaja sie po 2 miesiace. Ona pobiera zasilek na swoje dziecko, ktore jest w Polsce. Ja studiuje tutaj.

Ja nie wiem jak do nich przemowic.

Ostatnia edycja:
ewidentnie probuja sie "pozbyc problemu" ;)
mnie tez probowali zbyc VO 1408/71 ale kazalem kierownikowi mojej fam-kasy pokazac mi ktory pkt mnie osobiscie dotyczy i wymiekl ;)
ale ty jesli studiujesz to juz nie bardzo podpadasz pod k-geld raczej pod BaföG ..i tego szukaj

Z tego co sie orientuje - BaföG to stypendium dla studentow. Trudno je otrzymac i jest swojego rodzaju kredytem. Nie wiem co mnie czeka i nie chce sie w cos takiego ladowac.

Co do tego co napisales, dzwonilam dzisiaj do Urzedu w Warszawie zajmujacymi sie wlasnie kwestia swiadczen rodzinnych w UE na podstawie tej Koordynacji.

Pani mi powiedziala, ze ten artykul 76 w ogole nie obowiazuje i ze wg niej oni wlasnie sie staraja wymigac, ale nie mozna dawac za wygrana bo to z ich strony sciema.

Wiec nie zostalo nic innego jak siadac do pisania wniosku i stawic czola tej maszynie zla ;) czyli Familienkasse ;)

Pozdrawiam

jeszcze wracajac do KG - na ogol to sa pieniadze ktore pomagaja studentom w niemczech sie utrzymac tutaj podczas nauki i do tego biora sobie jakies nebenjob. Nigdy nie pytalam znajomych jak to u nich wyglda ale czesto czytalam wypowiedzi w UniSpiegel w artykulach na temat tego jak sobie radza studenci niemieccy finansowo. Wiec jednak KG sie nalezy :D

teraz skojarzylem, ze 1985 to twoj rocznik ;) wiec tak de facto KG juz ci sie nie nalezy niestety, gdybys robila Ausbildung to miala bys prawo jeszcze przez rok, jesli studiujesz to zostaje ci chyba tylko BaföG, niestety

Kindergeld

mam pytanie.moja sytuacja jest następująca:moja córka urodziła się w niemczch,mieszkałam tam 4 lata a treaz jestem znów w Polsce.otrzymuje kindergeld.czy jeśli bede chciała poprosic familienkasse o przesyłanie pieniedzy na polski konto mogą wstrzymać kindergeld z powodu że mieszkam w Polsce?

a ojciec dziecka gdzie mieszka..??

jeżeli żadne z was nie jest w Niemczech to wszystko oddasz spowrotem

re

ojciec mieszka w Niemczech ale również jest obcokrajowcem ale pracuje tam legalnie

Jesli ojciec pracuje tu legalnie bedzie Pani dalej otrzymywac kindergeld-na polskie konto rowniez.Pytanie tylko od czyjej strony byly skladane wnioski do f-k - z racji pracy Pani czy ojca dziecka?Jesli z ojca-beda placic dalej ,na polskie konto takze,bo ojciec dalej pracuje.Jesli z Pani strony-beda grzebac czy dalej Pani pracuje i bedzie musiala Pani skladac znowu podanie o k-g.

Witam.
Ja też mam odmowę świadczenia KINDERGELT bo nie mogę przedstawić dokumentów dotyczących mojego byłego męża tj.
- poświadczenie zakresu obowiązku podatkowego ojca dziecka w Niemczech z właściwego urzędu skarbowego od 2013roku,
-zaświadczenie o miejscu zamieszkania ojca dziecka w Niemczech od 2013roku (zaś. o zameldowaniu, kopia umowy najmu, zaświadczenie opłaceniu czynszu)

Ja nie mam mozliwości przedstawić im tych dokumentów bo jestem z ojcem dziecka po rozwodzie a on nie chce mi ich udzielić bo nie chce żebyśmy sie mieli lepiej.
Jak mam napisać odwołanie ?
Dodam że ja i syn mieszkamy w PL a ojciec dziecka(mój były mąż) prowadzi działalność w DE i pobiera już swiadczenia na córkę z drugiego małżeństwa i pasierba.

Witam. Przepraszam, ale nie wiem ,gdzie na Forum napisać swoją prośbę do was o pomoc.
Około 1,5 temu " wynająłem P polska-niestety ( o tym ponizej )- kancelarię prawną upoważniając ja do działania w moim imieniu w sprawie złożenia wniosku o Kindergeld. Od około 4 miesięcy - kiedy dostałem informację,że odwołała się od negatywnej decyzji w sprawie odmowy Kindergeld- nie mogę się dodzwonić do pani "Mecenas", która także nie odpowiada na moje maile. Co w tej sytuacji mogę zrobić ? Napisać skargę do własciwej izby adwokackiej ? Wypowiedzieć pełnomocnictwo i samemu napisać do Familienkasse ? Pani "Mecenas" mimo moich próśb nie wysłała mi żadnych dokumentów/pism dotyczących mojej sprawy. Zapłaciłem na poczatku 100 E, ale nie o pieniądze chodzi. Jeszcze raz proszę o pomoc-sam wychowuję od 12 lat syna.

Dziękuję za odpowiedź. Tak, jest to oficjalnie działająca w Niemczech kancelaria prawna.Dopowiem,że w kilku moich sprawach działała kancelaria w pełni niemiecka i szystko było wzorowe i wzorcowe- każde nowe pismo na mojego maila, każde wydarzenie>od razu informacja do mnie,cokolwiek sie zdarzyło w mojej sprawie, to od razu byłem o tym informowany. Przypadek sprawił,że ta pani 'mecenas" zajęła się moją sprawą. Nie twierdzę,że wszystkie kancelarie "polskie" działają tak samo,ale w przyszłości, nauczony tym doświadczeniem , nigdy się nie zdecyduję na taką.

ja nie pytałam czy kancelaria jest oficjalna tylko o kompetencje zawodowe

No właśnie. Mój wpis świadczy,że przynajmniej tej Pani bardzo watpliwe. Ale pozwolę sobie wrócić do mojego pytania o skargę do właściwej izby adwokackiej lub co mogę w ogóle zrobić ?

Powrót