List polecony prokuratora do 12 letniego dziecka

• Autor wątku Autor wątku AlicjaS.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AlicjaS.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Może ktoś wie, jaka jest podstawa prawna zezwalająca prokuratorowi na wysłanie listu poleconego do 12 letniego dziecka ??

Matka dziecka, na polecenie komornika, wniosła w sierpniu b.r. pismo do prokuratury, informujące o uchylaniu się ojca w latach 2005-2012 od płacenia zasądzonych alimentów na rzecz syna. Czyli czyn z art. 209 par.1.
W dniu dzisiejszym Prokuratura przysłała listem poleconym, zaadresowanym na dziecko, pismo informujące o umorzeniu dochodzenia "wobec braku znamion czynu zabronionego".
Czas na ewentualne zapoznanie się z materiałami i wniesienie zażalenia 7 dni.

Zastanawiam się - czy to jest zgodne z polskim prawem, że wydaje się takie decyzje i że informacje o ich treści wysyła się do dzieci ?

Tez sie nad tym zastanawialam i odpowiedziano mi,ze zrobiono to ...omylkowo.Tylko,ze po miesiacu ,kolejny syn ponownie otrzymal pismo.Mi nawet nie chciano pokazac akt.Musialam wnosic pismo o okazanie,pomimo,ze syn byl niepelnoletni.

Dziękuję bardzo za wpis...

Właśnie tez myślałam, że to pomyłka...
Trudno przypuszczac inaczej, kiedy widzi się takie nielogiczne działania i to ze strony ludzi, ktorzy działać mają zgodnie z literą prawa.
Jak widać są to praktyki nieprzypadkowe, a wręcz celowe.
Tylko jakie jest ich zadanie???
Bo to, że wywołują oburzenie to pewne, że pokazują nieprofesjonalizm osób tam pracujących to jasne.
Ale dlaczego jest to systematyczne dzialanie niezgodnie z prawem tego nie rozumiem.

Takie,ze w koncu zaprzestaje sie walki,a wyroki pozostaja "na papierze".

Tylko zastanawiam się, jak się to wszystko ma do ustaw mówiących o ochronie rodziny, o ochronie praw dziecka, skoro nadal parasol ochronny nasze prawo roztacza nad osobami uchylającymi się od wypełniania swoich podstawowych obowiązków rodzicielskich.

Jak po takich doświadczeniach te dzieci mają budować w sobie pozytywny obraz rodzinnego kraju, skoro teraz ten kraj wypina się na nie dając temu wyraz na piśmie... podpisanym przez pana prokuratora?

Niestety,te dzieci z czasem nie chca miec nic wspolnego z krajem.Ja ,jak na ironie,zlozylam o podwyzszenie alimentow,zeby miec zeznania dla prokuratury,ktore wykorzystalam do sprawy z Art.300 kk.Teraz ma ...kolejny bezuzyteczny wyrok i "wirtualne pieniadze".

Powrót