list windykacyjny

• Autor wątku Autor wątku sara4321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sara4321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam. Wziełam dla kuzynki telefon w plusie w mixie.podpisałysmy między soba umowe że bedzie doładowywac tel.po 40 zł.po kilku mies.dostałam monit że niejest opłacane doładowanie,kuzynka zaprzeczała że doładowuje.uwierzyłam.po drugim razie tak samo.teraz dostałam list z windykacji że musze zaplacić kare prawie 1000 zł za nieopłacanie doładowań.Byłam w salonie plusa i powiedzieli mi że nic z tym nieda sie zrobić bo mineło 5 mies od ostatniego doladowania.i karę muszę zapłacić.czy mogę podać kuzynkę do sądu na podstawie spisanej między nami umowy by spłaciła choć część długu?
dziękuję z góry za odpowiedzi.

zrób najpierw reaktywacje umowy, napisz reklamacje z prosba o możliwość kontynuowania umowy i anulowanie kary

Niestety minął czas na reaktywację nr.i muszę spłacić karę.czy w tej sytuacji jeśli mam umowę spisana między mną a kuzynką mogę domagać się by pokryła choć część kary?bo to przeciez jej wina że niedoładowywała tel.
Z góry dziękuje za odp.

sara4321 napisał:
kuzynka zaprzeczała że doładowuje.uwierzyłam.

Skoro kuzynka zaprzeczała, że doładowuje, to dlaczego już wtedy nic z tym nie zrobiłaś? Przecież uwierzyłaś jej, że tych doładowań nie robi.

sara4321 napisał:
jeśli mam umowę spisana między mną a kuzynką mogę domagać się by pokryła choć część kary

Ty jesteś zobowiązana do spłaty kary umownej, ale możesz złożyć pozew przeciwko niej o zwrot poniesionych kosztów na podstawie zawartej między Wami umowy.

Zalezy jak jest zapisane w umowie z Plusem - czy zwrot ulgi, czy kara umowna. Jeśli kara umowna to roszczenie bezzasadne. Art. 483 § 1 kc

sara4321 napisał:
Niestety minął czas na reaktywację nr.i muszę spłacić karę.czy w tej sytuacji jeśli mam umowę spisana między mną a kuzynką mogę domagać się by pokryła choć część kary?bo to przeciez jej wina że niedoładowywała tel.
Z góry dziękuje za odp.

rozumiem ze przyszla odpowiedz negatywna?

Powrót