list z hiszpanii z sądu

• Autor wątku Autor wątku czlowiekzniebios
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czlowiekzniebios

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam na przełomie sierpnia/września byłem na wakacjach w Lloret De Mar. Tam jak wiadomo alkohol i zabawa, głupie pomysły. Pewnej nocy zatrzymała mnie policja skuła w kajdanki i zawiozła do miejscowości Blanes na komisariat gdzie spędziłem 36h. Wychodząc powiedziano mi po angielsku, że RACZEJ nic mi nie grozi bo swoje już tam spędziłem. Niedawno przyszedł list. Strona, która mnie interesuje jest w załączniku. Dowiadywałem się, że jest to mnożenie 30 dni raz 6 euro? Dobrze myślę? Czyli wychodzi na to, że mam do zapłacenia 180 euro kary? I jeśli chciałbym to zapłacić to gdzie mogę wykonać taką operację, bo nie ma tu żadnych druczków, numerów kont etc. No i to co jest w dalszym ciągu o jakimś areszcie domowym? Jeśli by to pomogło mogę wysłać całość. Chodzi mi o to czy mogę tego nie płacić bez żadnych konsekwencji siedząc w PL i czy jak kiedyś pojadę do Hiszpanii i tam mnie złapią choćby drogówka to będę musiał zapłacić a nie trafić np. do aresztu. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Dobrze myślisz. Do zapłacenia jest 180 euro grzywny (30 dni, kwota dzienna 6 euro). Masz na to 30 dni od doręczenia tego wezwania. Natomiast co do rachunku bankowego, to niestety na tej stronie co ją zeskanowałeś nie ma informacji (może gdzieś dalej masz?). Musisz skontaktować się z sądem, nie wiem jak twój hiszpański, ale jakby ci się nie udało dogadać po angielsku, co niestety w Hiszpanii jest normą, to wtedy spróbuj pytać przez konsulat.

Na wypadek niezapłacenia grzywny sąd orzekł areszt domowy obliczany w następujący sposób:
1 dzień aresztu = 2 kwoty dzienne grzywny (czyli wychodzi ci 1 dzień aresztu za każde niezapłacone 12 euro), czyli jakbyś nie zapłacił grzywny w całości, to wtedy grozi ci 15 dni aresztu domowego (180/12 =15)

Co do przedawnienia wykonania kary w przypadku kar "lekkich" (las penas leves) okres przedawnienia wykonania kary wynosi 1 rok (numero 1 del articulo 133 del Codigo Penal). Karą lekką jest zaś kara grzywny wymierzona w systemie stawek dziennych na okres od 10 dni do 2 miesięcy. (letra f) del numero 4 del articulo 33 del Codigo Penal).

Podstawa prawna:

Artículo 133

1. Las penas impuestas por sentencia firme prescriben:
A los 30 años, las de prisión por más de 20 años.
A los 25 años, las de prisión de 15 o más años sin que excedan de 20.
A los 20, las de inhabilitación por más de 10 años y las de prisión por más de 10 y menos de 15.
A los 15, las de inhabilitación por más de seis años y que no excedan de 10, y las de prisión por más de cinco años y que no excedan de 10.
A los 10, las restantes penas graves.
A los cinco, las penas menos graves.
Al año, las penas leves.

Artículo 33

3. Son penas menos graves:
(.......)
i) La multa de más de dos meses.
j) La multa proporcional, cualquiera que fuese su cuantía, salvo lo dispuesto en el apartado 7 de este artículo.

4. Son penas leves:
(.......)
f) La multa de 10 días a dos meses.

Powrót