List z policji w sprawie allegro

• Autor wątku Autor wątku harnas09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

harnas09

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć. Jakiś czas temu zostałem oszukany na allegro, wylicytowałem przedmiot, pieniądze wpłaciłem, a przedmiotu nie otrzymałem. Allegro jeszcze przed moją interwencją zablokowało konto sprzedającemu. Gdy nie otrzymywałem przesyłki sprawdziłem zdjęcie z aukcji w google (wyszukaj obrazem) i okazało się, że ktoś zdjęcie podwędził z jakiegoś sklepu internetowego. Tak samo było z innymi aukcjami tej osoby, miała ona wystawione bardzo unikatowe rzeczy.
Sprawę zgłosiłem do allegro, kazali zgłosić na policję i po otrzymaniu listu o wszczęciu postępowania złożyć podanie do Programu Ochrony Kupującego o zwrot pieniędzy.
Tak też zrobiłem, sprawa zostało zgłoszona na policji i powiedzieli mi, że dostanę list o wszczęciu postępowania.
Parę dni temu dostałem list, ale go trochę nie rozumiem.

0cdvBs7.jpg

Te artykuły całkiem mi nie pasują i nie rozumiem o co chodzi. Dla przykładu weźmy ostatnią linijkę pisma, art. 36 pkt 4 i 5 kpk. Jak rozumiem, kpk to Kodeks Postępowania Karnego. Sprawdzam w ustawie o czym jest ten art. to okazuję się, że w ustawie jest to jedno zdanie, nie ma pkt. Tak jakby art. nie zgadzały się z ustawą. Oczywiście to jest przykład, inne art. też tak brzmią.

Kolejna sprawa, czy po tym liście mogę już skorzystać z Programu Ochrony Kupującego? Niby nie jest to list o wszczęciu postępowania, ale jest numer RSD który jest potrzebny aby skorzystać z tego programu.

5.2 Kupujący jest każdorazowo zobowiązany do złożenia zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa na jego szkodę przez nieuczciwie postępującego Sprzedającego. Do formularza określonego w ust. 1 należy podać sygnaturę akt wszczęcia postępowania (stosowny nr RSD bądź DS).

I ten RSD wpisuje się z tym -A- czy sam nr, np. 123/15?

Z góry dzięki za odpowiedzi. Przepraszam jeżeli zły dział. Miałem wątpliwości, czy pisać tu czy w nowych technologiach.
Pozdrawiam.

1 lipca tego roku weszła poważna nowelizacja kodeksu postępowania karnego. Wprowadzając tą zmianę nałożono na wszystkie organy prowadzące postępowania karne obowiązek aby dokonać pouczenia stron postępowania o fakcie zmian w procedurze. W twoim przypadku pismo to jest takim zawiadomieniem. Nie zgadzają ci się treści przepisów ponieważ prawdopodobnie zaglądasz do przepisów w starym brzmieniu.

O wszczęciu dochodzenia/śledztwa powinieneś być zawiadomiony odrębnym pismem. Może przegapiłeś to pismo, może jeszcze nie przyszło. Zadzwoń i spytaj się.
Jeżeli podajesz sygnaturę sprawy to w całości tak jak jest napisana.

Powrót