lista bliskich osób

• Autor wątku Autor wątku falafelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

falafelek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Czy tymczasowo aresztowany wskazując kogoś jako osobę bliską do kontaktów, musi podać oprócz imienia i nazwiska także adres, numer telefonu oraz imię ojca tej osoby? Czy jeśli nie posiada tych informacji, nie może zgłosić osoby do kontaktów?

Zaraz po przyjeciu do aresztu przygotowuje taka liste. Przygotowuje ja dla aresztu, zeby wiedzieli kogo chce widziec.

Ale to nie administracja aresztu decyduje z kim osoba tymczasowo aresztowana może mieć widzenie. Administracja z różnych względów (np pandemicznych) może ograniczyć udzielanie widzeń albo wstrzymać ale to nie administracja decyduje, z kim t.a. może mieć widzenie.

Czym innym jest wskazanie osób bliskich, członków rodziny itp. Każdy osadzony jest o takie dane pytany.

Szefowa Działu Ochrony Aresztu na Służewcu poinformowała mnie, że ponieważ mój osadzony nie podał mnie jako bliskiej osoby, to nie mogę się starać o widzenie z nim. Prawdopodobnie nie podał, ponieważ zna tylko moje imię i nazwisko, a to za mało. Potrzebny jest jeszcze adres i telefon. Mój aresztowany nie zna mojego adresu, choć był u mnie mnóstwo razy i nie zna telefonu, bo przez ponad rok znajomości dzwonił do mnie raz, z telefonu kolegi. Wynika to z faktu, że jest bezdomny. Nie ma telefonu. Do mnie przyjeżdżał zawsze razem ze mną i nie patrzył na nazwę ulicy, numer domu i mieszkania. Boję się, że tylko dlatego nie podał mnie jako bliskiej osoby, ponieważ nie ma tych informacji. W rzeczywistości jestem jedyną bliską mu osobą - mówił mi o tym wielokrotnie i wiem, że tak jest (brat odwrócił się od niego).

A list zostanie mu przekazany, jeśli przejdzie cenzurę?

Już się dowiedziałam, że zostanie :D Uff:)

Powrót