Listy, korespondencja urzędowa/sądowa itd - Miejsce zamieszkania a zameldowania

• Autor wątku Autor wątku Asia292
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asia292

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Mieszkam obecnie w mieście B
Ale jestem zameldowana w mieście A

Nie chcę się wymeldowywać z miejsca zamieszkania w mieście A
ale chcę otrzymywać korespondencję urzędową/sądową itd. (jeśli taka zaistnieje) na mój adres zamieszkania w mieście B jednocześnie będąc zameldowana w domu rodzinnym w mieście A

Można tak?
Co tu trzeba zrobić? Jak i kogo zawiadomić?

Dla przykładu też, jeśli nagle zaistnieje jakaś sprawa w sądzie, to list o tym przyjdzie na adres zameldowania czy adres zamieszkania? Jak to ogarnąć? Żeby wszelkie przyszłe sprawy przychodziły jednak na adres zamieszkania a nie zameldowania, ale będąc dalej zameldowanym gdzie się jest? czyli w domu rodzinnym... wiecie o co mi chodzi na pewno :)

Można, adres zameldowania to niekoniecznie adres zamieszkania.
Wiele osób zbyt poważnie podchodzi do kwestii zameldowania, wiążąc ją na przykład - całkowicie błędnie - z prawem własności do jakiegoś lokalu. Zameldowanie ma znacznie jedynie w kilku niezbyt istotnych aspektach życia, na przykład statystycznych itp.
Jak zrobić, by korespondencja przychodziła na adres zamieszkania? Przy każdej czynności urzędowej podawać jako adres zwrotny odbioru korespondencji właśnie adres zamieszkania, na przykład wypełniając PIT-a, wniosek o założenie działalności gospodarczej itp.

Ale to przy każdej czynności urzędowej jaka zaistnieje, ale w najbliższym czasie mnie takie nie czekają, tj. pit czy założenie działalności gospodarczej.
A chciałabym zrobić coś dzisiaj, co spowoduje to, co bym chciała, co wtedy?

bump, może ktoś jednak wie?

Powrót