LIVEBOX TP naliczona opłata

• Autor wątku Autor wątku roszej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roszej

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Witam, mam pewien problem z telekomunikacją.

Moj tata miał firmę, na firmę też miał podpisaną umowę na neostradę TP oraz na dzierżawę zestawu livebox TP. Tata zmarł w dniu 16 maja 2008 roku. Działalność ustała wszyskie umowy wygasły. NA tym samym numerze telefonu moja mama (założyła nową firmę - inny nip itd poprostu inna firma) podpisała umowę tylko o telefon.
Ostatnio telekomunikacja przysłała rachunek na 600zł wystawiony na NOWĄ firmę tytułem odszkodowanie za LIVEBOX TP i twierdzą, przejęliśmy numer z dobrodziejstwem inwentarza, podczas gdy była podpisana całkowicie nowa umowa o świadczenie usług, i dodała, że nowa firma przejeła wszytskie zobowiązania w spadku.

Rozumiem, że jako że przyjąłem spadem po Tacie odpowiadam za jego długi jako osoba cywilna i moja mama również, ale nie że nowa firma przejmuje długi starej ???

Jesli ktoś może to proszę wypowiedzcie się w tej sprawie.

Dodam tylko że firma ojca była jednoosobową działalnością gospodarczą i nie było żadnych pełnomocników itp.

Tak. Mama i ty przejmujecie majątek po zmarłym. Także długi z nim związane. Ten dług 600zł powstał w oparciu o umowę tw. taty.

p.s. z tepsą ciężko wygrać i naprawdę odradzam. za mała kasa a sprawa na niekorzyść.
pozdrawiam

Tak wiem, że przejmuje spadek razem z długami, lecz chodziło mi o to, że nota została wystawiona na nową firmę - a tak nie powinno być. (jeśli już to powinni wystąpic do sądu i obciążyć moją osobę na odpowiednią część tej kwoty)
Na szczęście udało mi się to załatwić i przeprosili mnie za zaistniałą sytuację oraz anulowali tą notę obciążeniową.

Dla zamknięcia tematu dodam, iż udało mi się wytłumaczyć TPSA, że nie maja podstaw do obciążenia opłatą za Livebox nowej firmy, lecz muszą zwrócić się do spadkobierców. Pani zwróciła honor, otrzymałem pismo na firmę, z przeprosinami za zaistniałą sytuację. Ale również poproszono mnie, że gdy znajdę zestaw to chętnie do przyjmą.

Pozdrawiam. O to mi chodziło.

Powrót