LLM International Business Law (UK)

• Autor wątku Autor wątku SzpecPl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SzpecPl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Pisze dzisiaj do Panstwa z dosc nietypowym pytaniem odnosnie studiow prawniczych za granica.

Dla lepszego zrozumienia mojej sytuacji chcialem wstepnie wspomniec ze wlasnie ukonczylem studia w londynie na kierunku rachunkowosci i finansow gdzie jako jeden z modulow studiowalem prawo biznesowe. Aktualnie zostalem zatrudniony przez uniwersytet na ktorym studiowalem i mam mozliwosc kontynuowania nauki za darmo na jakimkolwiek kierunku dlatego zastanawiam sie iz nie powinienem rozpoczac kierunku magisterskiego 'LLM/PGDip/PGCert International Business Law' gdyz temat prawa bardzo mnie interesuje. Niestety istnieje mozliwosc iz po skonczeniu tych studiow bede zmuszony zeby wrocic do kraju ojczystego i tu zaczalem sie zastanawiac jak dokument ukonczenia miedzynarodowego prawa biznesowego bedzie respectowany w polsce i jezeli po powrocie chcial bym wykorzystac nabyta wiedze czy bylo by to mozliwe? Dodatkowo jak pracodawcy mogli by postrzegac moja osobe z licencjatem rachunkowosci i finansow i magistrem z wspomnianego wczesniej prawa?

Oczekuje z niecierpliwoscia na odpowiedz i z gory dziekuje.

Z powazaniem.

Pewnie duże znaczenie będzie miała liczba punktów ECTS i zakres studiów, jeśli bierzesz pod uwagę nostryfikację dyplomu. Skoro znasz się na finansach i rachunkowości, to możesz pracować przy fuzjach i przejęciach w BIG 4, ale jeśli chcesz pracować w Polsce jako prawnik, to wypadałoby znać polskie prawo, bo od angielsko-walijskiego kancelarie sieciowe mają już specjalistów w UK.
Pewnie w grę może wchodzić również międzynarodowy arbitraż handlowy, ale znowu: bez znajomości polskiego prawa będziesz generować dla kancelarii zbyt małe zyski, bo mało kto zajmuje się wyłącznie arbitrażem.

Prawnikiem po takich studiach na pewno nie będziesz. Jeśli chcesz zostać prawnikiem to bez normalnego LLB się nie obejdzie, a potem dodatkowo i tak będziesz musiał zrobić LLM (na przykład tego) żeby zdawać na aplikację w Polsce.

Dla nieprawnika takie studia również nie są przydatne bo nie jest to wiedza która realnie może mu się przydać. Jeżeli chcesz zajmować się prawem, a nie kończyć normalnych studiów prawniczych, znajdź sobie LLMa z prawa podatkowego - to jedyny sensowny sposób w Twojej sytuacji.

No i oczywiście to co wszyscy piszą wyżej - żeby zajmować się prawem w Polsce będziesz musiał znać polskie prawo, ale nie jest to nie do przeskoczenia, zwłaszcza jeżeli będziesz chciał pracować w korpo.

Powrót