LO dla doroszch a niepenoletni ?

• Autor wątku Autor wątku dream_alliance
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

dream_alliance

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam taki nietypowy problem i nie wiedziałem gdzie go wrzucić, a więc porzuciłem szkołę jako niepełnoletni z przyczyn rodzinnych i nie tylko. Aktualnie chciałem sie przenieśc do LO dla dorosłych (zaoczne) aby mieć normalną możliwość uzyskania średniego wykształcenia. Wszystko ładnie pięknie nawet w mailach pisali mi z tej szkoły ze nie będzie problemu...pojechałem do szkoły złożyć papiery i utworzył się problem jako że jestem niepełnoletni w szkole byłem z rodzicem jako że jestem niepełnoletni. Sekretarka powiedziała ze to jest łamanie prawa ministerstwa oświaty czy coś takiego, no i nie mogłem złożyć papierów...moje pytanie brzmi czy w świetle prawa to stanowi az tak duży problem żeby nie móc przyjąc mnie do szkoły dla dorosłych gdy mam poparcie opiekuna...czy są jakieś taryfy ulgowe sytuacje wyjątkowe abym mógł zostać przyjęty...i czy da sie jakimiś sposobami to prawo nagiąc...bo ta szkoła to moja ostatnia szansa :( jak sie nie dostane to zostaje na lodzie :(

Może mi ktoś wreszcie odpowiedzieć na to pytanie? W poniedziałek mam rozmowę z dyrektorką i chciałbym wiedzieć jak ta sprawa wygląda w świetle prawa...czy to rzeczywiście stanowi jakąś przeszkodę czy po prostu sekretarka nie chciała wziąć tego na swoja odpowiedzialność...bardzo proszę o jakieś wypowiedzi na ten temat. Pzdr.

Z art 3 (słowniczka) uswy o systemie oświaty:

[cytat:261zlbxl]
15) szkole dla dorosłych - należy przez to rozumieć szkołę, w której stosuje się odrębną organizację kształcenia i do której przyjmowane są osoby mające 18 lat, a także kończące 18 lat w roku kalendarzowym, w którym przyjmowane są do szkoły,
[/cytat:261zlbxl]

Zatem osoba małoletnia nie może tam realizować obowiązku szkolnego, chyba że ma skończyć 18 lat w bieżącym roku kalendarzowym.

W ustawie (o systemie oświaty) znalazłem jeszcze coś takiego:

[cytat:2pdgqwfh]
Art 22. ust 2a. Minister właściwy do spraw oświaty i wychowania może określić, w drodze rozporządzenia, przypadki, w których do szkoły dla dorosłych można przyjąć osobę, która ukończyła 16 lat,a w przypadku uczestników Ochotniczych Hufców Pracy 15 lat, biorąc pod uwagę opóźnienie w cyklu kształcenia.[/cytat:2pdgqwfh]

Z rozporządzenia:

[cytat:2pdgqwfh]
§ 1. Do szkoΠy podstawowej lub gimnazjum dla dorosΠych
mo˝na przyj?ç osob´, która najpó?niej w dniu
rozpocz´cia zaj´ç dydaktyczno-wychowawczych ukoƒczyΠa
16 lat, a w przypadku uczestników Ochotniczych
Hufców Pracy — 15 lat, je˝eli osoba ta ma opó?nienie
w cyklu ksztaΠcenia i nie rokuje ukoƒczenia szkoΠy podstawowej
lub gimnazjum dla dzieci i mΠodzie˝y.[/cytat:2pdgqwfh]
(http://www.ohp.pl/files/0000000033.pdf)

Czyli mowa o szkołach podstawowych i gimnazjach. Myślę, że przepis należy interpretować ściśle i nie włączać w to LO, ponieważ szesnastolatek powinien chodzić do zwykłego liceum.

[cytat="dream_alliance"] czy da sie jakimiś sposobami to prawo nagiąc... :([/cytat]
Na tym forum nie "naginamy prawa". Temat zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót