Login i nazwa Agencji...naruszenie.

• Autor wątku Autor wątku martiv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martiv

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam,
Mam pewien problem dot. Nazwy firmy oraz loginu.
W 2005 roku zarejestrowałem sobie Login w internecie o nazwie MARTIV, rok później została założona Agencja Interaktywna Martiv-Studio. należąca do MARTIV
Dzisiaj mamy 2009 rok i zauważyłem, iż ktoś zapożyczył lub nie sprawdził nazwy i założył sobie firmę o nazwie P.H.U Martiv. Pół roku temu a nawet rok temu, takiej firmy nie było... szczerze mówiąc nawet nie wiem czy mają ją zarejestrowaną, ale to już nie o to chodzi.

Sytuacja wygląda tak:
- Po 2 latach martiv-Studio zdążył sobie wyrobić renomę firmy, nabyć klientów itp. Ktoś zakładając taką samą nazwę, zbiera popularność moim kosztem po 2 latach ciężkiej pracy.

A TERAZ PODSUMOWUJĄC:

Potrzebuje noty prawnej dotyczącej mojej sytuacji, ponieważ gdy nie dojdzie do porozumienia z tą firmą, będę zgłaszał tą sprawę do sądu o naruszenie praw autorkich... Chciałbym się również dowiedzieć, czego mogę się domagać od tej osoby itp.

Bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuje wszystkim.
Pozdrawiam,
Krzysztof.

Tzn. gdzie zarejestrowałeś login Martiv? Bo np. ja wiem, że loginem adammada posługują się też inne osoby, to nie znaczy jeszcze że naruszają moje prawa?

rok później została założona Agencja Interaktywna Martiv-Studio. należąca do MARTIV

Nie rozumiem. Co to za byt ten "Martiv" ?

Sytuacja wygląda tak:
- Po 2 latach martiv-Studio zdążył sobie wyrobić renomę firmy, nabyć klientów itp. Ktoś zakładając taką samą nazwę, zbiera popularność moim kosztem po 2 latach ciężkiej pracy.

Zauważ, że nawet gdybyś zarejestrował "Martiv" jako znak towarowy, to ktoś inny mógłby założyć drugą firmę P.H.U Martiv, jak długo jest to inny profil działalności. A tutaj jest, gdyż PHU to jakaś hydraulika, a studio to projektowanie stron www.

Naruszanie praw autorskich przez użycie tego samego słowa? Wrzuć sobie:

Google

i zobacz jak często jest ono używane... Jakoś wątpię, abyś Ty pierwszy na świecie je wymyślił...

Nie pisze tutaj dokładnie o Loginie tylko o nazwie firmy... jeśli istnieje TESCO to nie mogę założyć firmy o tej nazwie, gdyż jest to naruszenie.

Prawie wszystkie te strony, które mi podałeś są z moimi loginami, sam się tam rejestrowałem, moje profile itp. Głównie rozchodzi mi się o tą firmę hydrauliczną...

Jak mam prowadzić agencję, jeśli ktoś posiada tą samą nazwę?
Rozchodzi mi się o kwestie prawne, już nie ma znaczenia co i jak...

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Krzysztof.

Ostatnia edycja:
Witam,

jeśli zarejestrowałeś logo swojej firmy jako zastrzeżony znak towarowy to zapoznaj się z ustawą prawo własności przemysłowej,
Tytuł III
Znaki towarowe i oznaczenia geograficzne
Rozdział 5
Prawa ochronne na znaki towarowe
Art.153. do 163.

A ogólnie zapoznaj się z ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji - tu w twoim przypadku miałby może zastosowanie Art. 5.

A ogólnie zapoznaj się z ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji - tu w twoim przypadku miałby może zastosowanie Art. 5.

Z naciskiem na "miałby może". Ja bym się z tym nie zgodził - całkowicie odmienny dział rynku
nazwy też mało podobne:
"Agencja Interaktywna Martiv-Studio"
""Martiv" Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Mariusz Żuczkowski"

, więc trudno o podbieranie sobie klientów. Jak dla mnie przypadek. Ale jak już coś musisz pisać, to rzeczywiście Art. 5. jest jedynym, który daje punkt zaczepienia.

Z góry dziękuje za pomoc, będę próbował działać coś w tej sprawie.
Szczerze mówiąc tutaj w tym przypadku nie ma konkurencji, nie mniej jednak jestem pod tym punktem poszkodowany, gdyż klienci patrząc na profesjonalizm i doświadczenie będą myśleć, że profesjonalnie zajmuje się hydrauliką a nie aplikacjami internetowymi :-) a tego bym raczej nie chciał.

Z góry dziękuje za wszystkie wypowiedzi.
Pozdrawiam,
Krzysztof

Temat można zamknąć.

Powrót