Logo a projekt opakowania

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
LeszsekS

LeszsekS

Moderator globalny
Odpowiedzi
39 674
Wykonałem projekt grafiki na opakowanie na którym jest umieszczone logo Klienta do którego odstąpiłem prawa autorskie majątkowe . Ponieważ Klient nie podejmuje rozmów na temat umowy licencyjnej do projektu, umieściłem na nim informację o prawach autorskich czyli "copyright ©" Klient informuje mnie,że powinienem usunąć ten zapis ponieważ logo jest jego własnością i stanowi część grafiki na opakowaniu. Ja motywuję to tym, że w każdej chwili mogę usunąć to logo i odsprzedać projekt komu innemu ponieważ jest on moją własnością. Nie mam z tym Klientem żadnej umowy na wykonanie tego projektu. Czy mogę taką grafikę oznakowywać w ten sposób "©" mimo, że nie jestem już właścicielem logo (logo nie ma jeszcze zastrzeżenia).

Ostatnia edycja:
Trochę to skomplikowane.

1. Majątkowe prawa autorskie do utworu można przekazać wyłącznie na podstawie umowy pisemnej (Art. 53. upaipp). Również udzielenie licencji na wyłączność korzystania z utworu wymaga umowy w formie pisemnej (Art. 67. upaipp). W przypadku umowy ustnej może zostać udzielona tylko licencja niewyłączna. Fakt 'odstąpienia praw autorskich' należałoby więc traktować jako udzielenie licencji niewyłącznej (problemem jest to, że nie wynegocjował Pan warunków tej licencji przed przekazaniem projektu).

2. W związku z powyższym nosicielem autorskich praw majątkowych i osobistych do projektu jest Pan. Tym samym może Pan tym projektem swobodnie dysponować.

3. Ogólnie, myślę, że ponieważ de facto udzielił Pan tylko licencji na wykorzystanie utworu (projektu) to teoretycznie mógłby Pan tam umieścić informację o prawach autorskich do swojego projektu graficznego (z odpowiednią adnotacją) bez uszczerbku dla projektu logo, bo przecież logo zostało Panu przekazane przez zlecającego do wykorzystania jako element całości projektu, a Pan go tylko wkomponował w swój utwór.
Proszę jednak pamiętać, że to © to tylko informacja dla użytkownika, o tym, kto posiada prawa autorskie, samo z siebie nic nie znaczy. Prawo chroni Pana utwór niezależnie od takich znaczków. Zdecydowanie lepszy dla Pana byłby zapis o autorze.

Inna sprawa, ze w przypadku umowy ustnej brak jest materiału dowodowego, więc w czasie konfrontacji może być bardzo różnie, a sytuacja wcale nie jest prosta... Zdecydowanie dobrze by było się porozumieć polubownie.

Prawa do znaku graficznego zostaną przeniesione na podstawie umowy a na opakowaniu jest pełna informacja "copyright © Firma Moja". Ponieważ, jak się okazało umowa jest jeszcze w trakcie negocjacji (dotycząca logo), myślę o umieszczeniu odpowiedniego § zwalniającego mnie jako autora z konieczności uzyskiwania zgody przyszłego właściciela na umieszczanie jego logo w grafikach przygotowywanych na jego zlecenie. A także myślę o umieszczeniu punktu dającego mi prawo do umieszczania tego logo w portfolio i innych publikacjach przedstawiających moją pracę.

Powrót