logo "hostingu obrazów" na rysunkach

• Autor wątku Autor wątku adamulson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamulson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Czy to jest zgodne z prawem?
Jestem rysownikiem komiksów.
Trafiłem niedawno na "hosting obrazów" który umieszcza swoje logo na wszystkich obrazach.Ponadto
Zdjęcia są podzielone na kategorie i albumy.Wszytko można oceniać i komentować.
Moim zdaniem ma to trochę wykracza poza hosting obrazów

Tym bardziej że mój rysunek jest podpisany imieniem i nazwiskiem a został tam umieszczony bez mojej wiedzy.

Pozdrawiam
Adam

Skoro został tam umieszczony bez Twojej zgody, to możesz zażądać jego zdjęcia ze strony. To na pewno. Powiedziałabym też, że możliwe jest odszkodowanie, ale w tym temacie musieliby się wypowiedzieć specjaliści.

To zdjęcie ze strony to jest oczywista oczywistość.
Jednak męczy mnie to.Walka z wiatrakami.Pisać,prosić,wyjaśniać że to moje...

Właściciel strony napisze sobie coś w stylu "nie odpowiadamy za treść strony" i już ma być w porządku...

Właściciel / administrator strony odpowiada za jej treść i zawartość, czegokolwiek by sobie gdziekolwiek nie napisał.

Nie zawsze, proszę zapoznać się z art. 14 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną i tutaj może mieć to zastosowanie. Jednak jesli powiadomi Pan o tym tego hostingowca to musi podjąć kroki w celu wyeliminowania naruszenia.
prawdopodobieństwo namierzenia naruszyciela w tym wypadku są małe bo poprostu nie opłacalne (jesli wogole byłoby to możliwe załóżmy po IP). Więc bez postępowania sądowego więcej niż usunięcie tych zdjęć z portalu Pan nie uzyska. A ten co umieszczał bez zgody to odpowiada wg art. 79 prawa autorskiego, no i odpowiedzialność karna, ale proszę na nią w tej sytuacji nie liczyć (chociaż okazuje się często niezłym straszakiem) - art. 116.

Dziękuję.

Mam jeszcze pytanie:

Czy zrzuty ekranu (screeny,zapisane strony oraz nagranie video) wykonane przeze mnie mają moc w postępowaniu karnym?

No dobra.Ale tego już nie nazwiemy hostingiem.Czy nazwiemy?
http://www.satyr.pl/html/smieszne_zdjecia/445/

Takich serwisów korzystających z moich rysunków jest cała masa.Proszenie pisanie o usunięcie jest co najmniej żenujące.Dlatego pytanie wyżej.

Czy posiadanie screenów to pewniak w ugodowym załatwieniu sprawy?

Niedawno spotkałem się z tłumaczeniem ze strony właścicieli serwisu że odkupili go wraz całą zawartością a w umowie było napisane że nie jest obciążony prawami osób trzecich...bla bla bla oczywiście że nie jest bo wszystko znalezione w sieci nie ma właściciela
:x

[cytat:34kydh79]Czy zrzuty ekranu (screeny,zapisane strony oraz nagranie video) wykonane przeze mnie mają moc w postępowaniu karnym?[/cytat:34kydh79]
Proszę przeczytać 10 stronę:
http://forumprawne.org/viewtopic.php?t=44296&start=135 (wraz z odnośnikami które tam umieściłem)

Pewniak to nie jest.

Nie jest prawdą, że wszystko znalezione w sieci nie ma właściciela, wrecz przeciwnie.

[cytat:2aory8pe]Tym bardziej że mój rysunek jest podpisany imieniem i nazwiskiem a został tam umieszczony bez mojej wiedzy. [/cytat:2aory8pe]
Z tego co widzę na tej stronie można umieścić swoje zdjęcie za free wystawic do oceny.. Wysyłając tam zdjęcie godzimy sie tam na warunki.. jakie zastajemy.
wyci.ąg z regulaminu z tej strony...

[cytat:2aory8pe]
§ 11 - HOT JPG
Publikując jakiekolwiek materiały na stronach Serwisu JPG.PL Użytkownik oświadcza, że jest ich autorem, posiada prawa do ich publikowania lub też materiały nie podlegają ochronie prawa autorskiego.
# Opublikowanie materiałówka stronach Serwisu JPG.PL jest jednoznaczne z wyrażeniem przez Użytkownika zgody na dalsze publikowanie ich w innych serwisach Osemka.pl.
.[/cytat:2aory8pe]
Sprawa wydaje się być zgodna z prawem.. Czyli sami wyrażamy zgdodę na taka a nie inną publikacje..

Najzabawniejszy jest w tych serwisach napis w stopce "Copyright ? 1999-2007 Ósemka Internet Media"

[cytat:dind5qod]Właściciel / administrator strony odpowiada za jej treść i zawartość, czegokolwiek by sobie gdziekolwiek nie napisał.[/cytat:dind5qod]

Właściciel tak prężnego serwisu obłożonego reklamami na każdym kroku powinien mieć równie prężną moderację serwisu czyż nie?
Niektóre rysunki są tam od roku...
Podnoszą atrakcyjność strony-kto czerpie z tego zysk?

[cytat:dind5qod]Sprawa wydaje się być zgodna z prawem.. Czyli sami wyrażamy zgdodę na taka a nie inną publikacje..[/cytat:dind5qod]

Ja nic tam nie umieszczałem.
Rysunek jest opatrzony moimi danymi a umieścił go dajmy na to romek13

Gdzie moderacja?
Nie ma-patrz wyżej :]

Krew mnie zalewa.Otworzę taki serwis-skopiuję ich layout-ktoś mi przysłał...znalazłem go w sieci :x

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

[cytat="adamulson"]Na przykład z portfolio http://www.artserwis.pl ....[/cytat]
Czyli sugerujesz ,z ę pod zadnym pozorem nie maiły się te zdjęcia tam ukazać.. pobrali je bez wiedzy i zgody Twojej..
A jaki jest regulamin umieszczania fotek na podanym wyzeju linku może z niego wynika o możliwości pobrania przez wszystkich fotek..??
W pzreciwnym razie jest to jawne naruszenie prawa..

Oczywiście że zostały pobrane bez mojej wiedzy.Przecież pisałem o tym na początku.

Niema mowy w regulaminie o pobieraniu fotek przez wszystkich.

Powrót