Logo podobne

• Autor wątku Autor wątku blumas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blumas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Zakupiłem domenę caterpillar, z tego co udało mi się dowiedzieć nie mogę wykorzystać loga firmy (marki) Caterpillar oraz zdjęć zamieszczonych na ich stronie.
Czy mogę wykorzystać na swojej stronie słowo caterpillar oraz czy mogę dać zupełnie inne logo np napisane inną czcionką Caterpillar. (ile różnic musi być abym nie został posądzony o plagiat)
Nazwę chcę wykorzystać do celów promocyjnych w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Oczywiście mogę dać link do strony źródłowej Caterpillara.

Bardzo prosze o odpowiedź jak to wygląda w świetle prawa:)

blumas napisał:
Zakupiłem domenę caterpillar, z tego co udało mi się dowiedzieć nie mogę wykorzystać loga firmy (marki) Caterpillar oraz zdjęć zamieszczonych na ich stronie.
Zgadza się, w ogólności nie możesz ich używać bez zgody osób posiadających prawa autorskie do znaku loga oraz fotografii. Sama marka Catepillar oraz jej logo zapewne są zastrzeżonymi znakami towarowymi - musisz to sprawdzić w bazach na stronach Urzędu Patentowego. Tam też znajdziesz wyszczególnienie zakresów ochrony tych znaków.
Czy mogę wykorzystać na swojej stronie słowo caterpillar
Jeśli nie naruszysz zakresów ochronnych dla tego znaku. Ale zapoznaj się z USTAWĄ z dnia 30 czerwca 2000 r. "Prawo własności przemysłowej" w zakresie zastrzeżonych znaków towarowych, a w szczególności z Art.153. do 167. dającymi możliwości używania zastrzeżonych znaków towarowych w działalności handlowej bez konieczności uzyskiwania zgód osób uprawnionych.
czy mogę dać zupełnie inne logo np napisane inną czcionką Caterpillar. (ile różnic musi być abym nie został posądzony o plagiat)
Powinno być po prostu inne, gdyż jeśli pozmieniasz tylko część oryginalnego logo, to może być to potraktowane jako opracowanie oryginalnego logo, a na wykorzystanie takiego opracowania należy posiadać zgodę osoby posiadającej prawa autorskie do oryginalnego logo. Możesz się wzorować, ale to musi być logo TWOJEGO pomysłu.

I taka dygresja na koniec - jeśli swoją domenę będziesz używał do promocji i sprzedaży sprzedawał innych sprzętów niż Catapiller'a (ale w tej samej branży) to możesz narazić się dodatkowo na zarzut czynu nieuczciwej konkurencji polegający na wprowadzaniu klientów w błąd co do tożsamości firmy w świetle USTAWY z dnia 16 kwietnia 1993 r. "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji".

Powrót