Logo - prawa autorskie - odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku 123rf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

123rf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, pracowalem w pewnej firmie stworzylem im logo logotyp firmy bylowszystko fajnie po roku czasu przestalem u nich pracować. Czy moge rzadać od nich jakies pieniadze zwiazku z tym ze wykozystuja moje logo caly czas. Logo logotyp jest publicznie wykozystywany na szyldach , ulotkach, wizytkowkach oraz w internecie na facebooku.

Jakie teraz dalsze kroki moge w tej sprawie poczynić?

Ile moge rządac od tej firmy pieniedzy za rok wykozystywania mojego logotypu ktory im sam zrobilem ale nie dostalem z tego zadnych pieniedzy?

123rf napisał:
Witam, pracowalem w pewnej firmie ...
Za mało informacji. Na jakich zasadach, jaki zakres obowiązków, dlaczego stworzyłeś znak towarowy.

[FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo podobne tematy były wielokrotnie omawiane.[/FONT]

Ostatnia edycja:
na umowie zwykly pracownik, otwierali firme a ze moje dodatkowe umiejetnosci niezwiazane z wykonywana praca unich w postaci umiejetnosci robienia grafiki komputerowej stworzylem im logo. Logo bylo stworzone na zadnych zasadach , nie mieli , zrobilem bo umialem, nic mi za to niezaplacili

Zrobiłeś je w godzinach pracy?
Stanowczo sugeruję skorzystać z opcji - [FONT=&quot] szukaj[/FONT]:!: Zaoszczędzi to czas jak i zadawanie dodatkowych pytań. Szukaj - utwór pracowniczy.

LeszsekS napisał:
Zrobiłeś je w godzinach pracy?
Stanowczo sugeruję skorzystać z opcji - [FONT=&quot] szukaj[/FONT]:!: Zaoszczędzi to czas jak i zadawanie dodatkowych pytań. Szukaj - utwór pracowniczy.

zrobiłem je zanim jeszcze dostałem umowe o prace

123rf napisał:
... Czy moge rzadać od nich jakies pieniadze zwiazku z tym ze wykozystuja moje logo caly czas. ...
Możesz w oparciu o Art. 43. Prawa autorskiego:
Przepis prawny:
Art. 43.
[Prawo do wynagrodzenia dla twórcy]

1. Jeżeli z umowy nie wynika, że przeniesienie autorskich praw majątkowych lub udzielenie licencji nastąpiło nieodpłatnie, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.

2. Jeżeli w umowie nie określono wysokości wynagrodzenia autorskiego, wysokość wynagrodzenia określa się z uwzględnieniem zakresu udzielonego prawa oraz korzyści wynikających z korzystania z utworu.

PS.
Poczytaj również o licencji domniemanej.

ile za takie logo moge wołać? byłem mechanikiem i nic wspolnego z grafika w pracy nie mialem tyle co im logo zrobilem a oni je wykozystali

Twój zawód nie ma żadnego znaczenia. Firma korzysta z Twojego utworu w oparciu o licencję na warunkach ustawowych, suma jaką zażądasz zależy od celu jaki chcesz osiągnąć. Nikt tutaj nie będzie wyceniał Twojej pracy.

Powrót