logo,własność towarowa

• Autor wątku Autor wątku eristoffek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eristoffek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie
Mam dylemat i przyznam szczerze ,że nie wiem gdzie szukać pomocy , mianowicie : chciałbym zamieścić fotografie obiektów min. sklepów, galerii , magazynów oraz elektrowni ,na stronie mojej firmy jako obiektów zrealizowanych,którego bylem wykonawcą lub podwykonawcą.
Nie wiem czy mogę? ? ? zdjęcia są MOJEGO autorstwa.
Dodam ,że w większości firm konkurencyjnych widziałem galerie wykonanych projektów włącznie ze znakami towarowymi.

Proszę o pomoc.

Witaj,

zdjęcia obiektów w ogólności można rozpowszechniać bez konieczności uzyskiwania zgody właściciela, za wyjątkiem być może elektrowni, która jak kojarzę być może jest obiektem strategicznym.

Co do zastrzeżonych znaków towarowych to tu teoretycznie mogłoby być potrzebne zezwolenie do legalnego wykorzystania go w fotografii, o ile wykorzystanie to mogłoby naruszać zakres tychże praw ochronnych.

No i jeszcze ewentualna możliwość uznania przez właściciela danej firmy, której obiekt jest na zdjęciu, że nastąpiło naruszenie dóbr osobistych firmy z jakiegoś tam powodu.

W sumie jakieś potencjalne zagrożenia istnieją, ale i tak zawsze zależałoby to od konkretnej sytuacji...

Jestem właścicielem salonu kosmetycznego. W kontakcie na stronie internetowej zamieściłam zdjęcie bloku i konkurencyjnego punktu solarium. Zdjęcie jest zrobione przeze mnie. Czy naruszam prawo?

Właściciel obiektu solarium każe mi usunąć całe zdjęcie z mojej strony internetowej pod groźbą spotkania się w sądzie. Motywuje to nabyciem prawa do znaku towarowego napisu "SOLARIUM".

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Nie znam się na prawie autorskim tak jak na prawie pracy, ale myślę ,że Pan ,który twierdzi ,że nabył prawo do nazwy "SOLARIUM" jest w DUŻYM błędzie:D wyraz "SOLARIUM" jest WYRAZEM OGÓLNODOSTĘPNYM w słowniku języka polskiego i aby użyć tego wyrazu na własnym szyldzie nie potrzebujemy pozwolenia inna sprawą jest jeśli PAN wykorzystał by nazwę np: "SOLARIUM ATLANTIS" na jako reklamę własnego lub Pańska reklama była by łudząco podobna do w/w natomiast jak widać na fotografii na 1 planie jest reklama spółdzielni mieszkaniowej a w oddali zarysy solarium ponadto nie wykorzystał Pan w fotografii wizerunku Pana z konkurencji.
Proszę się upewnić ,może się mylę. :o

Pozdrawiam:-)

Ostatnia edycja:
Ps. Na dobrą sprawę to równie dobrze spółdzielnia mieszkaniowa mogła by zażądać od Pana usunięcia fotografii jako właściciel i administrator bloku.

Ps. moja rada- proszę napisać obok fotografii, że Pański salon kosmetyczny znajduje się w Bloku jak sądzę na parterze, spółdzielni mieszkaniowej ................
na przeciw szyldu w/w :lol:

@ KrolewnaSniegowa:

Sprawa dyskusyjna. Oczywiście, jak było wspomniane wyżej samo słowo solarium nie może być zastrzeżonym znakiem towarowym, natomiast zastrzeżonym znakiem może być "SOLARIUM nazwa", których to znaków zastrzeżonych jest, nota bene, dość dużo - co można sprawdzić w bazach zastrzeżonych znaków towarowych na stronie Urzędu Patentowego - http://www.uprp.pl/. Możesz sprawdzić tam więc też, czy konkurencja rzeczywiście ma zastrzeżoną nazwę.

I teraz, jeśli nazwa konkurencji jest w formie "SOLARIUM nazwa" i jest zastrzeżona, to pomimo tego, że widać tylko jej część, to moim zdaniem mogą dochodzić usunięcia zdjęcia, jako naruszającego ich prawa ochronne do znaku.

Inna rzecz, że taka kompozycja zdjęcia, może wprowadzać w błąd potencjalnych klientów Twojego salonu, co do tożsamości firmy (mogą kojarzyć witrynę z logo konkurencji jako twoją firmę), a to już może podpadać pod czyn nieuczciwej konkurencji w świetle ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji z roku 1993.

Ja bym zrobił zdjęcie z innego ujęcia, tak by nie było widać logo konkurencji.

Powrót