Logo zespołu

• Autor wątku Autor wątku julek92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

julek92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jestem członkiem nowej grupy muzycznej. Jako nazwę postanowiliśmy przyjąć tytuł jednego z popularnych filmów.
Chcielibyśmy używać także loga z plakatu do tego filmu, ale nie wiem czy to możliwe. Czy w ogóle moglibyśmy zamieścić takie logo na naszej stronie internetowej? Czy złamalibyśmy prawo zarabiając np na koncercie w klubie?

julek92 napisał:
Jestem członkiem nowej grupy muzycznej. Jako nazwę postanowiliśmy przyjąć tytuł jednego z popularnych filmów.
Same nazwy filmów w ogólności nie posiadają ochrony prawno - autorskiej, z uwagi, że nie posiadają wystarczających przesłanek do spełniania warunków zawartych w Art.1. http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html - czyli nie mają wystarczającego charakteru twórczego i indywidualnego. Ale oczywiście, może się incydentalnie zdarzyć, że ktoś wymyśli jakąś niezwykle oryginalną nazwę, która może takie przesłanki spełnić. Nie ma ścisłych reguł - trzeba oceniać samemu.

Dużo bardziej możliwe jest natomiast to, że nazwa filmu została zastrzeżona jako znak towarowy - przykładowo Vabank. Wtedy na komercyjne wykorzystanie takiej nazwy należy uzyskać zgodę właściciela praw ochronnych, jeśli wykorzystanie to zawiera się w granicach zastrzeżenia (tzw. pola ochronne). Same zastrzeżenia oraz zakres ochronny sprawdza się w bazach Urzędu Patentowego - znaki polskie i międzynarodowe.
Chcielibyśmy używać także loga z plakatu do tego filmu, ale nie wiem czy to możliwe. Czy w ogóle moglibyśmy zamieścić takie logo na naszej stronie internetowej? Czy złamalibyśmy prawo zarabiając np na koncercie w klubie?
na takie wykorzystanie powinniście posiadać zgodę właściciela praw autorskich do tego logo. W innym przypadku moglibyście się narazić się na odpowiedzialność z tytułu naruszenia praw autorskich

Powrót