Logotyp produktu a upadłość likwidacyjna

• Autor wątku Autor wątku fenix75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fenix75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Pewna firma nazwijmy ją X sprowadzała klika produktów do polski, niech jednym z nich będą np. żarówki. Żarówki te miały swój logotyp stronę www itd., w UP zarejestrowano logotyp, ale po jakimś czasie firma X zbankrutowała i została zlicytowana. Całą spółkę przejęła firma windykacyjna, towar z magazynów został sprzedany między innymi i te nasze przykładowe żarówki. Na pudełku produktu jest podana strona www która obecnie nie istnieje i wykupiłem domenę. Wiem że na stronie WWW nie mogę użyć danego logotypu bo ten jest zarejestrowany w 2009r więc do 2019r jest zastrzeżony.

Tutaj dochodzimy do sedna sprawy czy mogę posiłkować się Wyczerpaniem prawa ochronnego na znak towarowy przy sprzedaży produktu w sklepie internetowym i aukcjach internetowych? Czy taka firma (windykacyjna) może ewentualnie odsprzedać takie prawo do logotypu? Czy istnieje jakiś przepis który pozwolił by mi prawnie używać tego znaku nie tylko przy produkcie jako informacja kto jest producentem ale też np jako logotyp na stronie www, bez wprowadzania klientów w błąd że my i dawna firma to dwie różne działalności, natomiast mamy ten sam produkt. Do 2019r jest jeszcze trochę czasu na przeterminowanie się, a wolał bym mieć to już teraz załatwione i sprzedawać towar a nie czekać trzy lata i rejestrować wszystko od nowa i mrozić przez ten czas gotówkę w towarze.

fenix75 napisał:
... Wyczerpaniem prawa ochronnego na znak towarowy przy sprzedaży produktu w sklepie internetowym i aukcjach internetowych? ...
Jeśli legalnie nabyłeś produkty oznaczone znakiem towarowym możesz je sprzedawać.
fenix75 napisał:
... Czy taka firma (windykacyjna) może ewentualnie odsprzedać takie prawo do logotypu? ...
Jeśli to prawo przejęła.
fenix75 napisał:
... Czy istnieje jakiś przepis który pozwolił by mi prawnie używać tego znaku nie tylko przy produkcie jako informacja kto jest producentem ale też np jako logotyp na stronie www, bez wprowadzania klientów w błąd że my i dawna firma to dwie różne działalności, natomiast mamy ten sam produkt. ...
Jak nabędziesz prawo ochronne to będziesz mógł znak wykorzystywać zgodnie z Ustawą.

Dziękuję za pomoc i link do ustawy, natomiast byłem pewny że spóła która jest w likwidacji i przejmuje ją firma windykacyjna to nabywa również prawa do znaku. Czy jest inna możliwość? Wtedy pozostaje kwestia dogadania się co do ceny. W innym przypadku strona www nie będzie mogła zawierać logotypu ale same produkty już tak, i na tym właśnie logotypie na stronie www mi najbardziej zależy bo importerem raczej nie chcę zostać.

Powrót