Lojalka/szkolenie/rozwiązanie umowy o pracę

• Autor wątku Autor wątku the_milord
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

the_milord

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
We wrześniu ub. r podpisałem umowe o prace na czas określony (3 lata). Praca wiązała się z odbyciem kilku szkoleń m.in za granicą. Przy każdym szkoleniu podpisywałem osobną umowę z wyszczególnieniem kosztów szkolenia oraz zobowiązaniem do przepracowania okresu wymienionego w umowie o prace lub zwrotu kosztów w przeciwnym przypadku. Chciałbym się jakoś wykręcic od płacenia, przeglądałem temat w internecie, wiekszość opinii opiera sie o ROZPORZADZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ ORAZ MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ z dnia 12 pazdziernika 1993 r. w sprawie zasad i warunków podnoszenia kwalifikacji zawodowych i wykształcenia ogólnego dorosłych
Przeglądnąłem ten dokument i w par 6 pkt 4 znalazłem listę okoliczności zwalniających z konieczności opłaty. Interesuje mnie zwlaszcza podpunkt 4 związany z [cytat:1spl2oel]przeprowadzeniem sie pracownika do innej miejscowosci ze wzgledu na zawarcie zwiazku
małzenskiego z osoba zamieszkała w tej miejscowosci[/cytat:1spl2oel]
Jestem w stanie zaaranżować wymienioną sytuacje, chciałbym wiedzieć czy ktoś miał do czynienia z podobnym przypadkiem, jakie problemy mogę napotkać przy pójściu w to rozwiązanie, o co należy zadbać? (np powód zerwania umowy o prace musi byc zawarty gdzies w wypowiedzeniu?). Czy są jeszcze inne akty prawne które regulują to zagadnienie? Jak wyglądałyby kweste czasowe, kiedy musze wziąć ślub, koniecznie przed wypowiedzeniem lub tez po? Będe wdzięczny za każdą rzeczową opinie na temat tego rozwiązania.

Re: Lojalka/szkolenie/rozwiązanie umowy o pra

[cytat="the_milord"][cytat:1hg1pqbq]przeprowadzeniem sie pracownika do innej miejscowosci ze wzgledu na zawarcie zwiazku
małzenskiego z osoba zamieszkała w tej miejscowosci[/cytat:1hg1pqbq]
Jestem w stanie zaaranżować wymienioną sytuacje[/cytat]

:) Proszę się zastanowić, czy warto.
Zaaranżować własny ślub tylko po to aby nie zwracać kosztów szkolenia?
A potem co? - zaaranżować rozwód? :what:
Wydaje mi się, że nasze prawo nie byłoby zachwycone tym pomysłem.

Nie chodzi tu o aranżacje od poczatku do końca, jedynie w zasadzie o pewne przesuniecie terminu i ewentualnie miejsca - tak naprawdę to sytuacja opisana odpowiada stanowi faktycznemu, jestem zmuszony do porzucenia pracy ponieważ zamierzam ożenić się i założyć rodzinę w miejscu znacznie oddalonym od obecnego miejsca pracy. Zastanawiałem się - warto, koszty które musiałbym zwrócić są naprawde znaczne i poszukuje jakiegoś rozsądnego sposobu na wybrnięcie z sytuacji i nie zadłużania sie na reszte życia.

Powrót