lokal zastępczy a wynajem

• Autor wątku Autor wątku magi13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magi13

Stały bywalec
Odpowiedzi
798
czy jak uzyskam w sądzie wyrok o eksmisje uciążliwego lokatora a lokatorowi temu nie przysługuje sie mieszkanie socjalne od gminy to rozumiem ze ja musze zpewnic mu lokal zastępczy?? jeżeli spadnie to na mnie to czy moge wynajac temu lokatorowi mieszkanie np na trzy miesiace i przprowadzic go tam a gdy skonczy sie umowa najmu nie przjmowac sie co dalej??jak wybrnąc z tej sytuacji??przcież gdyby było mnie stac na lokal zastepczy dla uciążliwego współlokatora to sama bym dla siebie załatwiła i sie tam wyniosła a nie meczyła sie latami z sprawa o eksmisje.
POMÓZCIE!!!

Moim zdaniem tak. W Poznaniu to "przechodzi" bez problemu.

jeśli mogę tak zrobić, to pytanie czy jeśli wynajme ten lokal to musi on być z możliwością zameldowania wspólokatora tam choćby czasowo??i czy do przeprowadzenia tej eksmisji muszę angażować komornika??bo wiem ze komornik tez bierze kase za coś takiego. czy ktoś sie orientuje ile komornik chce za eksmisje?

Obowiązek meldunkowy nie ma nic do spec-ustawy. Jeśli przebywasz gdzieś dłużej niż trzy (chyba, dawno do ustawy nie zaglądałam) doby, to powinnaś się zameldować choćby na pobyt czasowy.
Eksmisje przeprowadza tylko i wyłącznie komornik. Komornicze koszty eksmisji (dość wysokie) można sobie potem egzekwować od eksmitowanego.

Powrót