Lokalna prasa nie podaje źródła pozyskanej informacji

• Autor wątku Autor wątku wawkabuba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wawkabuba

Witam.

Prowadzę oficjalny serwis małego klubu piłkarskiego. Od około 2-3 miesięcy wydarzenia przedstawiane w moim serwisie znajduję w lokalnym wydaniu pewnego dużego wydawcy. Oczywiście informacje te nie są przepisane słowo w słowo. Zdania są zmieniane, ale wszystko co napisze jest tam podawane. Niestety przy tych artykułach nie jest podawane źródło, jakim jest mój serwis.

Identyczną przygodę miałem z tym lokalnym oddziałem rok temu. Wówczas zgłosiłem sprawę do dyrektora lokalnego oddziału. Załatwił sprawę i zatrudniono tam nowego redaktora. Przez kilka miesięcy sam zbierał materiały do swoich artykułów, jednak teraz ewidentnie idzie na łatwiznę, nie pojawiając się na meczach, i czerpiąc informacje z prowadzonej przeze mnie witryny.

Proceder ten nie jest jednostkowy. W sąsiednich klubach redaktorzy piłkarskich witryn także się z tym spotykają.

Pytanie, co ja mogę w tej sytuacji zrobić ? Nie mam zamiaru znów zgłaszać sprawy dyrektorowi lokalnego oddziału bo sytuacja pewnie się powtórzy. Tym razem chcę napisać do głównej siedziby wydawcy. Jednak nie wiem czy potraktuje mnie on poważnie. Czy skutecznie załatwi sprawę, żeby przyszłości nie dochodziło do podobnych procederów. Ewentualnie co jeszcze mogę uczynić i gdzie napisać ?

wawkabuba napisał:
Od około 2-3 miesięcy wydarzenia przedstawiane w moim serwisie znajduję w lokalnym wydaniu pewnego dużego wydawcy. Oczywiście informacje te nie są przepisane słowo w słowo. Zdania są zmieniane, ale wszystko co napisze jest tam podawane. Niestety przy tych artykułach nie jest podawane źródło, jakim jest mój serwis.
Trzeba pamiętać, że USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' - zwana dalej upaipp - Art.1. chroni formę utworu, nie zaś informację jako taką.

A więc podstawowym pytaniem jest, czy to, co ukazuje się w lokalnym wydaniu jest własnoręcznie napisanym tekstem na podstawie informacji zawartych w Twoim serwisie, czy też jest to Twój przetworzony tekst - czyli jego opracowanie. Jeśli jest to opracowanie - to na rozpowszechnianie takowego wymagana jest zgoda autora tekstu pierwotnego - Art.2. upaipp. Oczywiście, nowy artykuł powinien mieć informację o tytule i autorze utworu pierwotnego. Jeśli zaś jest to własna twórczość na podstawie informacji to wypadałoby zamieścić tam źródło.

Trzeba też pamiętać o Art.25. upaipp, który umożliwia dokonywanie przedruków artykułów o bieżących wydarzeniach oraz robienie wyciągów czy streszczeń artykułów. Wtedy oczywiście powinno się pojawić źródło i autor artykułu pierwotnego, jak również, w określonych przypadkach - wynagrodzenie dla autora.

Powrót