Lokator a spadek na jego rzeczy osobiste

• Autor wątku Autor wątku unoteam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

unoteam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich jako ze to mój pierwszy post.
Otóz dotarłem tu z następującym problem Mieszkam w domu w którym były dwa mieszkania jest on własnościa moje matki W jednym mieszkani mieszkalismy my a w drugim babcie która miala tam zapisane dożywocie nie wpisane do ksiegi wieczystej. Niestety babcia miesiąc temu zmarła Jakiś tydzien temu zabralismy sie za porzadkowanie rzezcy i poczatki remontu a rtu zjawia sie brat matki i mowi ze jest testament na rzeczy osobiste
Pyt.1 Jak w takim przypadku wyglądamy w majestecie prawa ?
Pyt.2 CZy można w sadzie sprawdzic czy wplynal wniosek o uznanie tegoż spadku
Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedz

Witam, chodzi o spadek po zmarłym ojcu. Mam taką nietypową sytuację, która spowodowała spór w rodzinie.Pół roku temu zmarł mój ojciec, który był właścicielem mieszkania ok75 m/kw. Mieszkałem tam po śmierci żony z dwójką swoich dzieci i ojcem. Mama i brat od kilkunastu lat przebywają za granicą, a siostra z mężem mieszka "na swoim".Ojciec chciał przepisać mieszkanie na mojego syna ale nie zdążył gdyż mama przyjechała i widząc że jest bardzo chory zorganizowała wszystko i dopisał ją u notariusza jako współwłaściciela mieszkania. Teraz chce składać dokumenty na sprawę spadkową i powiedziała mi mniej więcej w ten sposób że "nie licz na więcej niż 15 tys", a po tygodniu powiedziała że dostanę co najwyżej 5 tysięcy. Było by mi to obojętne gdyby nie fakt że ożeniłem się po raz drugi i teraz razem z drugą żoną mamy 4 dzieci w wieku szkolnym, więc każda kwota jest mile widziana . Sprawdzałem ceny mieszkań w moim mieście i takie jak ojca wychodzi ok 3500zł za m kw.
Proszę mi wyjaśnić na jakiej zasadzie przeprowadza się podział takiego mieszkania, jaka część mi przypada i w jaki sposób mogę wyegzekwować pieniądze i od kogo?

Rozumiem, że ojciec rozszerzył współwłasność mieszkania na żonę - czy darował jej część (polowę?).
Jeżeli przed smiercią ojca matka stała się współwłaścicielką mieszkania, masę spadkową stanowi jedynie połowa tego mieszkania (jeżeli ojciec nie pozostawił nic innego).
Rozumiem, że jest Was troje rodzeństwa. Czy jesteście rodzonymi bracmi i siostrą? Czy mieliście jeszcze jakiekolwiek rodzeństwo?
JEżeli jest Was troje plus matka, 1/2 mieszkania dziedziczycie po równo, t.j. dla każdego z Was będzie 1/8 licząc od całości. Pan przy dziale może żądać spłacenia swej części (1/8 od 75m - t,j, ekwiwalent za 9,375m mieszkania).

Mój tata przed śmiercią wykupił mieszkanie spółdzielcze . Wiem ze był mój tata zapisany i moja mama tak wyczytałem w papierach od notariusza ..Wiec nie darował jej żadnej połowy.
Nas jest trójka siostra i dwóch braci
Mam pytanie jeżeli będzie sprawa spadkowa i moja mama złoży do Sądu taki wniosek musimy się wszyscy żeknąć na mamę a jeżeli ja tego nie zrobię co Sąd zrobi zblokuje to czy jak
Co mam zrobić zeknąć się czy nie ?
Pozdrawiam

Powrót