Lokator opuscił mieszkanie bez zapłaty za czynsz i media

• Autor wątku Autor wątku Michu-Pychu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michu-Pychu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

od marca 2012 wynajmowałam mieszkanie firmie, mieszkanie zajmowali robotnicy pracujący w tej firmie, ale umowę mam z firmą (sp. z o.o.). Dzisiaj tj. 27.09.2014 pojechałam do mieszkania i okazało się puste. Wynajmujący zalegał od jakiegoś czasu z opłatami za wynajem i media razem około 10 000 zł.

Wynajem zgłosiłam w Urzędzie Skarbowym i wnosiłam podatek miesięcznie ryczałtem.

Mieszkanie jest zdewastowane, brudne.

Miałam umowę ustna z wynajmującym, że przed wyprowadzką/rezygnacja z wynajmu, zrobi remont na swój koszt (firma z branży budowlanej) oraz podpisze mi odpowiedni dokument kończący naszą współpracę w zakresie wynajmu, abym w razie czego mogła przedłożyć w US - jako dowód, że nie musiałam odprowadzać podatku, ponieważ nie miałam lokatorów.

Niestety nic z powyższych nie doszło do skutku.

Muszę odzyskać pieniądze, od czego zacząć?

Czy taka sprawa to prawo cywilne czy gospodarcze?

Dodam, że firma wynajmującego jest zarejestrowana w Kraśniku, a mieszkanie było wynajmowane w Szczecinie i tu prowadzona jest działalnośc tej firmy.

Chyba nie musze dodawać, że właścicielka firmy nie odbiera telefonu, nie odpisuje na smsy ani na maile.

Proszę o pomoc.

Magda

Proponowałbym wysłać listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru przedsądowe wezwanie do zapłaty.
Wymieniając kwotę, żądania (remont), realny termin spłaty oraz sposób przekazania długu.

Rozumiem tak zrobię, jednak najprawdopodobniej list albo nie zostanie odebrany, albo nawet jak odebrany to zignorowany.

Co wtedy? Pozew?

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze ostatnie pytanie o koszty takiego pozwu. Czy coś płace jak tak to ile za złożenie takiego pozwu i rozpoczęcie sprawy sądowej i jej przebieg. Tu chyba nie jest potrzebny adwokat ? Proszę wybaczyć jeśli wyrażam się potocznie, ale nie znam się na tym zupełnie.

Powrót