Loombard.pl a prawo zwrotu i rękojmia

• Autor wątku Autor wątku 1r0n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1r0n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Upatrzyłem sobie karty pamięci w sieci Loombard. Karty nowe, zapakowane, ale bez gwarancji producenta.

Pan z obsługi poinformował mnie, że przysługuje mi prawo zwrotu towaru, jeśli rozmyślę się po zakupie, ale tylko pod warunkiem, że opakowanie będzie w stanie nienaruszonym, co oczywiście rozumiem.

Nie rozumiem natomiast tego, że jeśli zostałem poinformowany o prawie zwrotu, to nie mogę reklamować towaru z tytułu rękojmi, gdyby jednak okazało się, że karty są niesprawne.

Jak to w końcu jest? Poinformowanie o prawie zwrotu wyklucza możliwość skorzystania z rękojmi?

Zwrot to zupełnie co innego niż rękojmi.

Zwrot czyli odstąpienie od umowy, masz 14 dni i w Twoim przypadku nie ma znaczenia czy opakowanie jest naruszone czy nie.

Co do wykluczenia rękojmi - to dopiero jeśli skorzystasz z prawa do zwrotu nie będziesz mógł już skorzystać z rękojmi, dlatego że z chwilą złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy przestajesz być właścicielem tego przedmiotu.

Jeśli przedmiot przyjedzie uszkodzony, to jak najbardziej możesz go reklamować z tytułu rękojmi.

Ok, wszystko jasne. Dzięki. :-)

Wg pana z Loombard.pl, w momencie, w którym klient zostaje poinformowany o możliwości zwrotu towaru, traci prawa do skorzystania z rękojmi. Chodzi o samo poinformowanie, a nie skorzystanie ze zwrotu. Wiem, absurd, jednak wolałem się upewnić.

Powrót