C
Camelka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 28
Witam,
Otwarłam działalność w czerwcu 2009r. W lipcu urodziłam dziecko.
Do listopada płaciłam cały ulgowy ZUS.
W listopadzie dowiedziałam się że mogę nie płacić składki na ubezp. społeczne z racji macierzyńskiego.
Zgłosiłam się do ZUS i złożyłam korekty deklaracji.
Dodatkowo Pani poinformowała mnie że będzie wypłacony zasiłek macierzyński.
I takie moje pytanie czy zasiłek faktycznie mi się należy i w jakiej wysokości?
Jak ZUS to przelicza? Moja firma nie generuję kompletnie żadnych przychodów ponieważ więcej mam kosztów niż samego dochodu...
Zarobki z prowadzonej działalności zdarzają się co 2 miesiąc nie wyższe niż 100zł.
Czy należy mi się macierzyński jeśli działalność nie została zawieszona i w okresie jego trwania dwukrotnie pobierałam wynagrodzenie (ok.100zł) od firm na rzecz których prowadzę działalność?
Boję się że za jakiś czas ZUS będzie żądał zwrotu zasiłku macierzyńskiego chociaż nie wiem czy mogą się czegoś "przyczepić" bo działalność na zasiłku chyba można dalej prowadzić prawda?
Otwarłam działalność w czerwcu 2009r. W lipcu urodziłam dziecko.
Do listopada płaciłam cały ulgowy ZUS.
W listopadzie dowiedziałam się że mogę nie płacić składki na ubezp. społeczne z racji macierzyńskiego.
Zgłosiłam się do ZUS i złożyłam korekty deklaracji.
Dodatkowo Pani poinformowała mnie że będzie wypłacony zasiłek macierzyński.
I takie moje pytanie czy zasiłek faktycznie mi się należy i w jakiej wysokości?
Jak ZUS to przelicza? Moja firma nie generuję kompletnie żadnych przychodów ponieważ więcej mam kosztów niż samego dochodu...
Zarobki z prowadzonej działalności zdarzają się co 2 miesiąc nie wyższe niż 100zł.
Czy należy mi się macierzyński jeśli działalność nie została zawieszona i w okresie jego trwania dwukrotnie pobierałam wynagrodzenie (ok.100zł) od firm na rzecz których prowadzę działalność?
Boję się że za jakiś czas ZUS będzie żądał zwrotu zasiłku macierzyńskiego chociaż nie wiem czy mogą się czegoś "przyczepić" bo działalność na zasiłku chyba można dalej prowadzić prawda?