Magazyn ciepła

• Autor wątku Autor wątku qufel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qufel

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Witam
Podpisałem z firmą Columbus umowę na montaż paneli fotowoltaicznych i magazynu ciepła. Magazyn ciepła miał być zamontowany w późniejszym terminie, w umowie jest napisane że w ciągu 90 dni roboczych. Został zainstalowany po 8 miesiącach.
I teraz najważniejsze. W umowie jest zapis że zostanie zamontowany Magazyn ciepła Columbus Aqua o wartości 10.000 złotych, natomiast został zamontowany zwykły bojler firmy Tesy, o wartości 1000-1200 złotych. Czy firma miała prawo tak zawyżyć wartość towaru? Czy mam prawo domagać się wymiany na właściwy, o faktycznej wartości 10,000 zł, lub domagać się zwrotu nadpłaconej kwoty?
Pisałem do BOK firmy i twierdzą że nie ma żadnych podstaw do moich roszczeń.

Czy w umowie były zapisy dot. szczegółów magazynu ciepła? Jaki model, jakie właściwości, charakterystyka, pojemność itp?

bichon napisał:
Czy w umowie były zapisy dot. szczegółów magazynu ciepła? Jaki model, jakie właściwości, charakterystyka, pojemność itp?

Tylko tyle, że Columbus Aqua o pojemności nie mniejszej niż 50 litrów.

Columbus Aqua też jest tylko zasobnikiem na ciepłą wodę użytkową z grzałką elektryczną, od "zwykłego bojlera" nie różni się zasadą działania. Może mieć inny kształt, logo albo - co może być najistotniejsze - izolację.
Takie rozwiązanie jest traktowane jako magazyn (bufor) ciepła i na takie można było np. dostać dofinansowanie w ramach programów "mój prąd".

Jeżeli nie odpowiada ci model zastosowanego "zwykłego bojlera Tesy" i chciałbyś mieć "zwykły bojler Columbus Aqua" - to reklamuj jak najbardziej, powołując się na niezgodność z umową.
Ale moim skromnym zdaniem "Columbus Aqua" to tylko najlejka, producent zasobnika jest w rzeczywistości zupełnie inny, być może nawet Tesy :cool:

A co z ceną? W umowie jest 10.000, a mnie zamontowali bojler za 1200 zł. Wolno im tak zawyżyć cenę?

Powrót