Maile od Intrum Justitia czy mają prawo?

• Autor wątku Autor wątku monikapotrzebujepomo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monikapotrzebujepomo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W dniu dzisiejszym otrzymałam maila z jednej z firm windykacyjnych o sprawie realizowanej w związku z długiem pana Łukasza Andrzeja Jaśniewicza (mojego brata)
Przy czym nie jestem w żaden sposób powiązana z tą sprawą, nie udostępniałam tej firmie moich żadnych danych osobowych w tym adresu e-mail, nie wyrażałam zgody na otrzymywanie informacji na mój adres e-mail. Z bratem nie mam kontaktu bardzo długi czas i nie wiem co się z nim dzieje. Zatelefonowałam pod nr wskazany w korespondencji z zapytaniem dlaczego na moj adres e-mail przychodzą takie informacje. Pani zaczęla wypytywac o mojego brata zamiast udzielic mi informacji. Dodatkowo zostałam obrzucona błotem że to moja wina bo mój adres e-mail widnieje na stronie ceidg, przy czym jest on przypisany do mojej działaności a nie do pana Łukasza Jaśniewicza. Dodatkowo zostałam poinformowana w trakcie tej rozmowy, że muszę zdać sobie sprawę z tego że dane osobowe są sprzedawane pomiędzy firmami ze wskazaniem na to, że ta firma także to robi a po moim zapytaniu czy pani sądzi że jest to legalne odpowiedziała że tak. Poprosiłam o rozmowę z kierownikiem, zwodziła mnie że nie ma kierownika w pracy i że powie mi to samo. pracownica była bardzo niekulturalna, grubiańska,nie pozwoliła mi dokończyć zdania, wręcz na mnie krzyczała. Proszę powiedzieć jak mam się do tego odnieść? Czy firmy windykacyjne mają prawo wykorzystywać dane osobowe osób trzecich? Wysyłać takie pisma komu popadnie?
Czy mogę powołać się na ustawy:
•ustawa z dn. 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną
•ustawa z dnia 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym
•ustawa z dnia 16 kwietnia 1993 roku o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji
•ustawa z dnia 24 sierpnia 2001 r. Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia
•ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych
•ustawa z dnia 16 lipca 2004 r. prawo telekomunikacyjne

I wnieść skargę jak i oskarżyć ich o rozpowszechnianie danych osobowych tj imie i nazwisko brata oraz informacje o przejeciu windykacyjnym, dodatkowo o przetwarzanie mojego adresu mailowego bez zgody?

Ostatnia edycja:
Powiedz że sobie nie życzysz kontaktu, a dalsze niepokojenie będzie zgłoszone na policję z art. 107 k.w.

Powrót