Mailing do firm - informujący o ukazaniu się nowego numeru e-gazety branżowej

• Autor wątku Autor wątku Dariusz_P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dariusz_P

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry.

Wydaję bezpłatną e-gazetę branżową. Zawiera artykuły redakcyjne o nowościach na rynku, o wydarzeniach w branży, zawiera poradniki i prezentacje urządzeń i technologii. Dodatkowo, na stronach redakcyjnych gazety znajduje się kilka reklam zamieszczonych przez różne firmy z branży.
Zanim wydałem pierwszy numer gazety, pozbierałem z internetu adresy e-mail firm, do których raz w miesiącu puszczam wiadomość, że ukazał się nowy numer e-gazety i że zapraszam do czytania.

Cały czas mam jednak niepewność co do wysyłania tych e-maili.
W 2013 roku weszła nowelizacja do ustawy o prawie telekomunikacyjnym, dopuszczająca wysyłanie maili na skrzynki firmowe. W 2014 roku weszła ustawa, która zabrania wszystkiego bez zgody użytkownika końcowego.

Obie te ustawy, według mnie się wykluczają i są bardzo niejasne. Dodatkowo dochodzi kwestii tego, czy mój e-mail do firm z branży informujący o ukazaniu się nowego numeru e-gazety jest ofertą handlową czy nie?

Będę wdzięczny za konstruktywną odpowiedź.
Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź ale mam wrażenie, że nie przeczytał Pan całego mojego zapytania.

Zanim zadałem pytanie na tym forum, sprawdziłem inne tematy, również ten, który mi Pan zlinkował. Linkowany temat zawiera pytanie odnośnie rozsyłania oferty "...Chciałbym wysyłać krótką broszurkę informacyjną(co sprzedaje, firma itd)..."

Moje pytanie dotyczy rozsyłania informacji o ukazaniu się kolejnego numery bezpłatnej e-gazety. Jako wydawnictwo nic nie sprzedaję i niczego nie oferuję oprócz bezpłatnych branżowych artykułów redakcyjnych.

wittka napisał:
Reklamujesz, i to wystarcza.

Bardzo proszę, jeśli to możliwe o udzielenie merytorycznych odpowiedzi w odniesieniu do interpretacji nowelizacji ustawy z 2013 roku i ustawy z 2014 r.
Zacytowana powyżej odpowiedź użytkownika wittka, to raczej na forum dla gimnazjalistów się kwalifikuje.
W obu ustawach jest mowa o ofertach handlowych a nie o jakimś "reklamowaniu".

Dariusz_P napisał:
Jako wydawnictwo nic nie sprzedaję i niczego nie oferuję oprócz bezpłatnych branżowych artykułów redakcyjnych.
To z czego się utrzymujesz? Jak mniemam z reklam zamieszczonych w tej bezpłatnej gazetce. Więc promujesz reklamodawców....nieprawdaż.
Przeczytaj post #2 z linku i ustawę ze zrozumieniem. Szukasz furtki siłowo..
Dariusz_P napisał:
W obu ustawach jest mowa o ofertach handlowych a nie o jakimś "reklamowaniu".
Więc nie reklamujesz bezpłatnie, podprogowo reklamodawców. Tak trzymaj...

Powrót